13°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Novosti Magazin

I TO JE MOGUĆE! Evo kako da sprijateljite PSA i MAČKU!

Brojna domaćinstva su dokaz da je ovakvo nešto moguće, uprkos njihovoj međusobnoj intoleranciji, a evo i nekoliko saveta kako da sprijateljite vašu mačku i psa.

Budući da su u pitanju dve potpuno različite vrste, oni jedni druge posmatraju i kao potencijalni plen ali i kao pretnju. Da li to znači da se apsolutno ne mogu složiti? Naprotiv! Ako ste dovoljno istrajni vašu ljubimcu mačku i vašeg vernog prijatelja psa možete naučiti kako da žive u slozi pod jednim krovom.

Kako da sprijateljite psa i mačku?

Trening poslušnosti

Kada postoji problem između mačke i psa, obično su psi oni koji ga izazivaju. To je zato što psi instinktivno jure male životinje poput zečeva i mački, misleći da su oni plen. Jedan od načina da suzbijete ovakav način ponašanja jeste da sprovedete trening poslušnosti. Vaš pas mora da nauči da ne treba da juri za mačkama i da sluša vaše komande koje ga u tome sprečavaju. Osnovne komande koje pas treba da savlada su – sedi, stani, dole.

Interakcija samo pod vašim nadzorom

Tokom prvih nekoliko nedelja upoznavanja psa i mačke, oni nikako ne bi trebalo da budu sami. Dakle, važno je da vi budete prisutni u svakom trenutku kada oni – odmeravaju snage. U isto vreme vi delujete kao zaštita svojim ljubimcima, ali i kao neko ko će sankcionisati loše ponašanje. Ako pas vidi da se vi ponašate opušteno u prisustvu mačke, on će slediti vaše ponašanje.

Obezbedite sigurno mesto za mačku

Svojoj ljubimci mački pod obavezno obezbedite sigurno mesto na koje bi mogla da ode ako se oseti ugroženo od strane vašeg psa. Ovo se posebno odnosi na prve dane njihovog kontakta ali je poželjno i kasnije, u slučajevima kada ih ostavljate same kod kuće. Tipično ovakva mesta su na nekim uzvišenjima kojima pas ne može da pristupi. A budući da su i psi i mačke vrlo teritorijalne životinje, i jedno i drugo moraju da imaju svoj prostor u vašem stanu.

Zamenite mirise

Dok se ljudi većinom oslanjaju na svoje čulo vida, životinje poput mačaka i pasa daju prednost njuhu. Najbolji način da se vaša mačka i pas upoznaju je svakako onaj putem mirisa. Oni moraju da budu u stanju da prepoznaju i prihvate mirise jedno drugog. Možete zameniti jastuče na kom pas obično spava sa mačijim, ili uzeti peškir i preći njime preko mačije dlake i staviti ga kraj psećeg mesta za spavanje.

Kontinuirano izlaganje

Povezivanje psa i mačke je proces koji se neće dogoditi preko noći. Mnogi psi, a naročito on “tinejdžerskog uzrasta” se poprilično uzbude kada prvi put vide mačku. To može da bude prilično uznemirujuće i za samu mačku. Potrebno je da pristupite kontinuiranom izlaganju. U tom vam slučaju mogu pomoći vratanca kroz koja se vaši ljubimci mogu posmatrati a koja dele prostoriju na dve polovine, pri čemu svako dobija priliku da bude u svom delu, na sigurnom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar