1°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

"CRNI PETAK" zvuči uvredljivo?

 Studenti Univerziteta Florida, koji su tražili da bi "crni petak" trebalo da promeni ime, jer navodno ima rasne konotacije i da, čak, "zvuči uvredljivo", ipak su promenili mišljenje nakon što im je rečeno da taj izraz nema veze sa rasom.

Studente iz studentskog doma Gejnsvil upitala je koleginica da li podržavaju promenu imena "crni petak", koji se tradicionalno smatra danom rasprodaja.

Ofelija Džejkobson je pitala kolege studente da li će krenuti u kupovinu na "crni petak", a većina je rekla da neće, jer smatraju da je taj dan duboko povezan sa kapitalizmom i potrošnjom. 

Džejkobsonova je želela da istraži da li su studenti spremni na promenu imena "crni petak", kao i da vidi koliko daleko su spremni da idu u takozvanoj "kulturi otkazivanja" (cancel culture), odnosno bojkotu.

Istraživanje je formirano kao odgovor na članak čikaških novina koji je zapitao da li bi "crni petak trebalo promeniti tako da ne diskriminiše i ne profiliše crne ljude".

Inače, smatra se da je "crni petak" tako nazvan zbog toga što su američki trgovci posle Dana zahvalnosti počeli da ostvaruju profit, odnosno da od tog dana ulaze "u crno", i izlaze iz perioda gubitaka, kada su bili "u crvenom", pošto su svoje minuse beležili crvenom olovkom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad