-1°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: alo

Osuđenici učestvuju na prvom Svetskom prvenstvu u šahu za lica lišena slobode

Osuđena lica iz Kazneno-popravnog zavoda u Beogradu (Padinskoj skeli) učestvuju danas na prvom Interkontinentalnom prvenstvu u šahu organizovanom za lica lišena slobode iz 31 zemlje.

Reč je o takmičenju u kome šest osuđenih lica igraju onlajn partije sa suprotnim timovima, koristeći računare u ovom zavodu.

PROČITAJTE JOŠ: TUGA: Preminuo mladi rukometaš

Direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Dejan Carević izrazio je zadovoljstvo što osuđena lica imaju mogućnost da učestvuju na prvom takmičenju ove vrste.  

-Bićemo deo svih projekata koji pomeraju granice slobode, a neke kulturne  aktivnosti u našem sistemu su jedinstvene u odnosu na druge zatvorske sisteme, poput likovnih kolonija na kojima osuđena lica uče tehnike slikanja od akademskih slikara,

Prvenstvo je pokrenuo bivši svetski prvak u šahu Anatolij Karpov u saradnji sa Svetskom šahovskom federacijom (FIDE) i kancelarijom šerifa okruga Kuk  američke držav Ilinois.

Takmičenje je deo velikog projekta FIDE „Šah za slobodu“ koji ima za cilj popularizaciju šaha među osuđenim licima u celom svetu.

U KPZ Beograd (Padinska skela) se već duže vreme organizuju šahovska sekcija i turniri u šahu, a učešće na prvom takmičenju ove vrste biće podsticaj i za osuđena lica u drugim zavodima da se uključe u svet šaha.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad