11°C

Beograd

GOSTI EMISIJE ''ĆIRILICA'' O POMIRENJU SA ALBANCIMA: Mnogo dugotrajniji sukobi su rešeni u Evopi!

Gosti emisije ''Ćirilica'' Predrag Marković, Radoš Ljušić i Slobodan Reljić su govorili na temu "Kada će Srbi da kleknu?"

Da li je moguće pomirenje sa Albancima prof. dr Predrag Marković kaže:

- Pomirili su se Poljaci i Nemci, zatim Nemci i Francuzi. Mnogo dugotrajniji sukobi su rešeni u Evopi.-

- Nisu rešeni, to su privremene pauze u istoriji- dodao je prof. dr Slobodan Reljić.

Happytv.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (2)

unutrašnji dijalog

KOMENTAR sam bazirao na osnovu utvrdjenih principa "PARITETA I RECIPROCITETA" u medjunacionlnim, medjuetničkim i medjudržavnim odnosima nakon 2.sv. rata (Medjunarodna konvencija). To se u školama izučavalo 60-70-tih god. Primer: kakva prava su davana albanskoj manjini u Srbiji - takva prava je trebalo i Albanija da da Srpskoj-pravoslavnoj manjini).Samo što Srbija uopšte nije sprovodila te principe: na Kosovu se sve suprotno-dijametralno dešavalo na štetu srpskog identiteta i teritorijalnog suvereniteta. PO OSNOVU RECIPROČNIH MERA: Srbija (Nacionalno veće u koordinaciji sa Srbskom Pravoslvnom Crkvom) je trebala nakon 50-60-70-tih god... INTERNO da utvrdi i sprovede "PRINCIPE" za očuvanje nacionlnih interesa (sprovodeći sva PRAVA nacionalnih manjina (širi je prostor za obrazlaganje). SKJ bi (verovatno) prihvatio REPUBLIČKA PRAVA SRBIJE)? Stvar je u tome da je Srbija bila politički PASIVNA, odnosno sve je aminovala i radila u korist albanskog separatizma (da ne navodim primere iz prvog komentara). ŠTO SE TIČE ODVOJENOSTI CRKVE OD DRŽAVE, samo se srpska crkva napadala da se ne meša u politiku(!)? Na taj način je razbijeno nacionalno jedinstvo Srbije? Ako uzmemo u obzir da je na Kosovu (KiM) uspostavljeno TOTALNO nacionalno i versko jedinstvi Šiptara-Albanaca (džamije su imale verski-muslimanski uticaj na NACIONALNO JEDINSTVO ŠIPTARA-ALBANACA verovatno preko 95 odsto ako ne i više)!? NASTAVAK... ...

unutrašnji dijalog

Pomirenje Srba i Albanaca (navodno istorijski komflikt: NE, Šiptarska separatistička ekspanzija)? Nema pomirenja dok se ne ispune uslovi za pomirenje. A "uslovi" nisu ispunjeni jer su osmogodišnjim Briselskim pregovorima od 2013. Kosovu dati svi atributi albanske države, traži se "Kompromis" o normalizaciji da Kosovo udje u UN, Unesko, Interpol...? ZA POMIRENJE dve sukobljene strane treba da se utvrde UNIVERZALNI PRINCIPI na evropskom i svetskom nivou, i da na tim principima strane u konfliktu i države deluju da li su ZA ili PROTIV pomirenja po utvrdjenih principa, a ti principi glase: PARITET - SIMETRIJA u DEMOGRAFIJI, MEŠOVITIM BRAKOVIMA, POLITIČKIM ODNOSIMA, NEEKSPANZIONISTIČKOJ IDEOLOGIJI. Primeri su: Izrael-Palestina, Kipar, pokrajine KiM-Vojvodina... itd.? Najlakše je reći pomirile se dve Nemačke (isti narod), cinično je uzimati taj primer, Izrael i Palestina: Gorenavedeni principi "pomirenja" su dijametralno različiti (rizični po izraelsku bezbednost)? Srpski primer KOSOVO I VOJVODINA: Na KiM, multietnički prostor, Albanci decenijama imali "enorman natalitet", separatističku ideologiju (etničko čišćenje nealbanaca, Srba, Crnogoraca...), jednosmerni mešoviti brakovi (samo Albanci se mešaju sa nealbanskim-hrišćanskim devojkama i ženama (posebno zabrinjavajuće belo roblje), dok su albanske devojke-žene čuvane na odstojanje od nealbanskih muškaraca zbog islamske vere(!)? Na ekonomskom planu za 50 god. ima 10. 000. albanskih trgovinskih radnji-lokala u Srbiji, a za to vreme ni jedanSrbin nije otvorio radnju-lokal u Šiptariju na KiM ili Zapadnoj Makedoniji? DOK U VOJVORINI postoji PARITET.SIMETRIJA u medjuetničkim odnosima, i po tom principu u Vojvodini za 1000. god ne bi se desio rat?! TO JE ZBOG TOGA što nema utvrdjenih UNIVERZALNIH SVETSKIH PRINCIMA (srpskih, evropskih), gore naznačenih za pomirenje?


Ostavite komentar

Povezane vesti