3°C

Beograd

"SRBIJA 2025" Detalji o velikom investicionom planu biće predstavljeni sutra! (VIDEO)

Golden Rose ad

Veliki investicioni plan koji su čelnici Srbije najavljivali u proteklom periodu biće zvanično predstavljen u subotu 28. decembra. Plan koji nosi ime „Srbija 2025“ predstaviće predsednik Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić. Prema dosadašnjim najavama – investicionim planom obuhvaćeni su skoro svi sektori, sa posebnim akcentom na projekte komunalne, saobraćajne, energetske i građevinske infrastrukturu. Ekonomsita Mlađen Kovačević za Telemaster kaže da je krajnje vreme da se domaće investicije uvećaju ali napominje da bi trošenje para na puteve koji „nigde ne vode“ i sektore koji neće vratiti mlade u Srbiju – bilo uzaludno.

„Srbija 2025“ zvaničnan je naziv velikog investiciong ciklusa tokom kojeg će, prema dosadašnjim najavam zvaničnika, 12 milijardi evra biti uloženo u više od 30 projekata. Za taj novac građani Srbije će dobiti nove puteve i pruge, prva faza izgradnje beogradskog metroa će biti završena, brojne bolnice će biti rekonstruisane, ulagaće se u IT industriju, a i biće izgrađen i nacionalni stadion i velika koncertna dvorana.

S obzirom da je u Srbiji odnos investicija i bruto-domaćeg proizvoda i dalje nizak, krajnje je vreme za jedan ovakav veliki investicioni ciklus, kaže za Telemaster ekonomista Mlađen Kovačević.

Kovačević smatra i da plan mora biti maksimalno orijentisan na proizvodnju roba i usluga koje se mogu plasirati na stranim tržištima.

S druge strane forisranje priče o izgradnji velikih stadiona za sportske spektakle Kovačević ne vidi kao isplativo s obzirom na kvalitet domaćeg sporta, pre svega fudbala. Ukoliko stadione izgradimo, a broj gledalaca ne uvećamo – investicija neće imati ekonomskog smisla, ocenjuje Kovačević.

Happytv.rs

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad