13°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: mondo

Bez ovog uređaja u stanu plaćaće se ogromne kazne: 150.000 dinara za one ko ne izvrši obaveznu ugradnju

Za one koji nemaju merač toplotne energije u stanovima predviđene su novčane kazne

NAJVAŽNIJE

UPOZORENJE DR IVKOVIĆA O NOVOM SOJU: Primećene su neobične PROMENE NA PLUĆIMA!

NAJTEŽI ZABELEŽENI SLUČAJ KORONE U SRBIJI! Majka u trudnoći zarazila bebu!

NOVI KORONA PRESEK: Vakcine i mere daju rezultat

VREME ZA PRVI MAJ: Da li nas čeka sunce ili LEDENI TALAS?

LETOVANJE U GRČKOJ: Nova pravila za prelazak preko granice

Svaki novi stan koji se izgradi moraće da ima ugrađen merač toplotne energije na svim radijatorima i bojlerima, stoji u predlogu novog zakonskog rešenja. Na ovaj način, uz pomoć uređaja čija ugradnja će biti obavezna, meriće se količina grejanja i topla voda u stanovima.

Svaki investitor prilikom izgradnje nove zgrade imaće ovu obavezu, a u suprotnom, slede paprene kazne od 150.000 do čak 800.000 dinara. Upravo zbog novih troškova gradnje, predviđa se da će doći novog, dodatnog skoka cene kvadrata stanova u Srbiji, kako bi se pokrila cena merača.

NOVI ZAKON 

Iz Ministarstva energetike navode da su zakonom jasno precizirani energetski uslovi za investitora. To znači, u objektima u kojima postoji sistem za toplu vodu ugradiće se posebni uređaji za merenje količine toplotne energije za svaki deo zgrade i stana, kao i aparat za regulaciju toplotne energije za svako grejno telo.

- Definisano je opremanje novih zgrada uređajima za regulaciju i merenje predate količine toplotne energije objekta, uključujući i potrošnju tople vode. Ti uređaji treba da budu ugrađeni za svaki deo zgrade kao i za svako grejno telo. Ukoliko se ne ispoštuju zakonska rešenja, koja za nove zgrade važe odmah nakon stupanja na snagu zakona dok za objekte koji se detaljno energetski saniraju nakon donošenja podzakonskih akata, rok je 18 meseci od donošenja zakona, investitor će se kazniti se za prekršaj novčanom kaznom od 150.000 do 800.000 dinara - kažu u Ministarstvu rudarstva i energetike.

PROČITAJTE JOŠ

RUSIJA ODGOVARA NA PRETNJE: Granica vrvi od vojnika, moguća INVAZIJA NA UKRAJINU

SLJIVANČANIN O POGINULIM OFICIRIMA I VOJNICIMA: Bili smo u svojoj zemlji, moji oficiri i vojnici NISU BEŽALI

LANČANI SUDAR KOD MOSTA NA ADI: Ima povređenih!

Svaki investitor koji gradi novu zgradu biće dužan da je opremi uređajima za regulaciju toplotne energije, mernim uređajima za svako grejno telo i tople vode. Ako detaljno energetski sanira staru zgradu, dužan je da sanira postojeću instalaciju za toplotnu energiju.

- Prema propisu koji čeka na usvajanje, država će napraviti i spisak zgrada koje zahtevaju takozvanu energetsku sanaciju i koje će, prema određenom planu, biti rekonstruisane. Izuzetak su one zgrade čije "energetsko saniranje” zbog njihovog životnog veka nije tehnički izvodljivo, jer je moguće zaštićeno kulturno dobro ili nije isplativo. U slučaju kada se detaljno energetski sanira stara zgrada investitor će je ovim uređajima opremati ukoliko je to tehnički izvodljivo i troškovno isplativo odnosno ako su ukupna predračunska izdvajanja ovih radova veća od 25 odsto vrednosti zgrade, isključujući vrednost zemljišta na kojom se nalazi - kažu u Ministarstvu.

BEZ IZOLACIJE MERAČ JE NEISPLATIV

Ipak, da bi merač zaista doneo uštedu, stan mora da ima dobru izolaciju i stolariju. Ukoliko ovi uslovi nisu ispunjeni, računi mogu čak biti i skuplji nego kod grejanja bez merača. Razlog je taj što mnoge starije zgrade troše i više nego što im se naplaćuje kroz grejanje.

- Zgrade izgrađene pre 50, 60 godina nisu energetski efikasne. Zato se takvim zgradama sa lošom izolacijom ne isplati da prelaze na grejanje po utrošku.

Sve ovo doneto je jer u Srbiji 30 posto energije "izlazi kroz prozor", čime se nanosi šteta i potrošačima i državi. Zakon ima cilj da približi evropske standarde na srpske prilike i da pokuša da spreči rasipanje energije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar