32°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Sputnjik

Izvor: Kurir

ČESTITAMO! Patrijarh SPC Porfirije danas slavi svoj 60. rođendan

Poglavar SPC Porfirije danas slavi svoj 60. rođendan!

VAŽNO

STIŽE TROPSKI TALAS! Temperatura će ići preko 40 stepeni, spremite se za tople dane tokom vikenda!

KiM: Uvredljivim grafitima vandalizovano dečje igralište!

PRVOSTEPENO OSUĐEN M.S za ubistvo Kristine Kaplanović (20)

BAHATO PARKIRANJE I ATAK NA TAKSI STAJALIŠTA! Žalbe građana upućene ovlašćenim predstavnicima taksi prevoznika!

BEOGRAĐANI, danas i sutra BESPLATNO KUPANJE na BANJIČKIM BAZENIMA!

Rođen je 22. jula 1961. godine u Bečeju kao Prvoslav Perić. Prvo je od troje dece Radivoja i Radojke Perić koji su se posle Drugog svetskog rata iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Osnovnu školu završio je u Čurugu, a gimnaziju u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Ubrzo je počeo da studira i na Bogoslovskom fakultetu Srpske Pravoslavne Crkve na kojem je i diplomirao 1987. godine.

U čin male shime zamonašio ga je na Tominu nedelju 1986. godine njegov duhovni otac Irinej Bulović koji je sadašnji episkop bački. Iste godine tadašnji episkop raško-prizrenski i budući patrijarh Pavle rukopoložio je monaha Porfirija u čin jerođakona u manastiru Svete Trojice u Mušutištu.

Poslediplomske studije pohađao je na Bogoslovskom fakultetu Nacionalnog i Kapodistrijskog univerziteta u Atini gde je stekao zvanje doktora nauka 2004. godine.

U čin jeromonaha rukopoložen je na Aranđelovdan 1990. godine u manastiru Svetih Arhangela u Kovilju. Tada je postavljen za igumana te svete obitelji. Za episkopa jegarskog izabran je na zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 1999. godine. Hirotonisao ga je patrijarh Pavle u novosadskoj Sabornoj crkvi.

Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog izabran je na sednici Svetog arhijerejskog sabora 2014. godine.

Vanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.

Na inicijativu tadašnjeg episkopa Porfirija u manastiru Kovilj formirane su četiri terapijske zajednice za lečenje od bolesti zavisnosti pod nazivom Zemlja živih. Od osnivanja prve zajednice 2005. do početka 2021. godine kroz ova jedinstvena lečilišta u kojima su znanja i veštine medicinskih nauka isprepletane sa vekovnim pravoslavnim duhovnim iskustvom prošlo je gotovo 4.000 štićenika.

U svojstvu predstavnika tradicionalnih Crkava i verskih zajednica u Srbiji Porfirije je najpre bio član, a zatim i predsednik Saveta Republičke radiodifuzne agencije. Bio je prvi arhijerej Srpske pravoslavne crkve kome je povereno staranje nad organizacijom verskog života u Vojsci Srbije.

Porfirije je ove godine, podsetimo, nekoliko meseci nakon upokojenja patrijarha Irineja, izabran za 46. poglavara SPC.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (1)

ana

Srećan rođendan!!!


Ostavite komentar