4°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: BLIC

KAKO KROZ SEVERNU MAKEDONIJU DO GRČKE: Nedoumice oko letovanja

Ako odlučite da ove godine odustanete od letovanja, putovanje koje ste uplatili možete da iskoristite naredne sezone, a ukoliko ipak odlučite da putujete ovog leta, a dođe do drugog talasa virusa korona, nadležni organi ovoga puta neće poslati avion po nas.

Miroslav Knežević istakao je da Ministarstvo neće reći građanima da negde ne idu, ali da pre svakog putovanja treba dobro da se informišu na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ipak, ukoliko odlučite da letujete u inostranstvu, a dođe do drugog talasa pandemije, država, kako kaže, "više neće slati avione".

- Država nije u obavezi da vas vrati, vaša lična odluka je da putujete. Ne treba da računate na to. Zato krenite na put sa dovoljno novca i sa svim informacijama koje su vam neophodne da započnete putovanje - zaključuje Knežević.

Iako je letovanje top tema, zbog nepredvidivog toka pandemije korona virusa niko sa sigurnošću ne može da tvrdi kako će ove godine putovanja tačno izledati niti da "fiksira" datume. Uz svaki doneti plan, preporuku ili meru, obavzno ide ono "ako epidemiološka situacija to dozvoli".

OVO MORATE ZNATI

RASPADA SE NATO! Povlače se potpisi sa sporazuma!

SADA JE SVE JASNO! Bil Gejts PATENTIRAO KORONU JOŠ 2018!

AMERIKA SE SPREMA ZA RAT! Noćas testirali MOĆNO LASERSKO ORUŽJE! (VIDEO)

OVO NEĆE PROĆI! SPREMAJU NAPAD NA SRBE! Provaljen PODLI PLAN Prištine i Podgorice

KRISTIJAN UDARIO NA MARIĆA Ovo je žestoki momak poručio legendi novinarstva (VIDEO)

Ono što je za sada planirano to je da će prema preporukama Evorpske komisije, većina granica u Evropi bitio otvorena 15. juna. Što sa našeg okrženja tiče i otvranja granica, više informacija pročitajte u ovom tekstu.

Jedna od država u kojoj je situacija manje-više poznata kada su u pitanju srpski turisti jeste Grčka.

Grčka ok, ali kako kroz Severnu Makedoniju

- Građani mogu da idu u Grčku jer nam je tamo situacija poznata, međutim ono što je problem jeste sam dolazak do ove zemlje jer je Severna Makedonija još nepoznanica. Tamo su vanredno stanje produžili do kraja maja, ali naznake govore da će se prilagoditi normama kojima su se već prilagodile Bugarska, Rumunija i Srbija - kaže Aleksandar Seničić, direktor Jute.

Koridor prema Grčkoj vezan je za Bugarsku, ali Grčka se za turiste zvanično otvara 15. juna. Do tada, kako ističe Seničić, "imamo dovoljno vremena da se problemi, odnosno nepoznanice sa Severnom Makedonijom razreše".

Turističke agencije prve polaske za Grčku planiraju krajem juna.

 Očekujemo da slično bude i sa Crnom Gorom. Još nema zvaničnih protokola, ali verujemo da će uskoro izađi sa istim protokolima koji su na snazi i kod nas. Slična je situacija i sa Hrvatskom - dodaje Seničić.

Više nepoznanica u putovanju automobilom

Mladen Alvirović rekao je da je više nepoznanica u drumskom saobraćaju zbog tačnih datuma otvaranja granica i pravila koje će zemlje uvoditi.

- Od 1. juna bićemo slobodni da izađemo u najbliže zemlje, ali ne znamo kako, trebalo bi kao na aerodromu da bude - da nema novih procedura, ali svaka zemlja donosi svoja pravila, nema jedinstvenog pravila. U narednih petnaestak dana sve će leći na svoje do prvog turističkog talasa - smatra Alvirović.

Kada je reč o Srbiji, možemo slobodno da uđemo i izađemo iz nje, ali treba dobro da se raspitamo za narednu destinaciju, jer pravila Šengena trenutno ne važe

- Najave su takve da će sve preći na ličnu odgovornost, pa neće biti tako strogih mera - rekao je Alvirović.

Turistička sezona u Turskoj i Egiptu

Što se tiče Turske, hotelijeri garantuju da će biti sezone od jula, ali još nema zvaničnog stava te države.

- Juče na sastanku turske Agencije za razvoj i promociju turiza govorilo se o tome da se čekaju konačne mere EU, te da će se ova država prilagoditi tim merama. Dakle, rok za konačne informacije je 15. jun - kaže Seničić.

Kada je u pitanju Egipat, najavljuje se da će od 15. juna hoteli moći da popune 60 odsto svojih kapaciteta, dok će 1. jula doći do relaksacije međunarodnog saobraćaja.

- Svaki dan se situacija menja, ali smo optimistični da ćemo deo sezone moći da sprovedemo kako smo planirali - ističe Seničić.

Otvaranje granice

Kako kaže državni sekretar u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacije Srbije Miroslav Knežević, još nema jedinstva u okviru EU kada je u pitanju pristup tome na koji način će se otvarati granice, ali ono što je izvesno jeste da će određene zemlje to učiniti od 15. juna.

- Vlada Srbije donela je odluku da granice od juče budu zvanično otvorene, da i naši i drugi građani mogu nesmetano da ulaze u zemlju bez PCR testova i samoizolacije, ali svi oni na ulasku u državu dobijaju uputstva, odnosno upozorenja na to da virus i dalje cirkuliše, na koji način da provode svoje vreme i kako da se ponašaju - objašnjava Knežević.

On dodaje i da se Ministarstvo dobro pripremilo i iskordiniralo sa srpskom turističkom privredom, pre svega sa ugostiteljskim objektima.

- Od instituta "Batut" svi ugostiteljski objekti dobili su instrukcije na koji način treba da se pripreme da, kada stranci budu dolazili u našu zemlju, sve zaista fonkcioniše onako kako treba. Svi ugostiteljski objekti su počeli da primenjuju te mere. Sada čekamo da se otvore granice drugih zemalj pa da radimo i na promociji našeg turizma - dodaje on.

Polisa putnog zdravstvenog osiguranja i korona

Kako ističe Zoran Ćirić iz Udruženja osiguravača Srbije, polisa putnog zdravstvenog osiguranja važiće i prodavati se pod istim uslovima kao i do sada. Putno zdravstveno osiguranje pokriva bolničko i vanbolničko lečenje koje je potrebno usled nepredviđenih, neplaniranih okolnosti, bolesti i nesrećnih slučajeva.

- Što se tiče korona virusa, situacija je speifična. Polisa pokriva neplanirane i nesrećne okolnosti, a kovid je sve samo ne neplanirani događaj i događaj za koji ne znamo, odnosno nesrećna okolnost. Polisa ne pokriva lečenje od virusa korona, ali to nema veze sa osiguranjem nego sa situacijom da je SZO proglasila pandemiju i da mora da se poštuje procedura države u kojoj se neko nalazi - objašnjava on.

U Srbiji svi moraju da se leče u državnim ustanovama i građani ne plaćaju lečenje jer procedure koje propisuju države podrazumevaju da će one da snose troškove lečenja virusa korona.

- Polisom punog zdravstvenog osiguranja obuhvaćena je kompletna dijagnostika bolesti, uključujući i test na korona virus. Od momenta kada je virus potvrđen, troškove snosi država u kojoj se nalazite - kaže Ćirić.

U državama koje su obuhvaćene sporazumom RFZO građani Srbije sa potvrdom ovog fonda mogu da koriste sve usluge bez polise putnog zdravstvenog osiguranja. Samim tim što su građani zemlje koja je deo sporazuma, dovoljno je da kod sebe imaju važeći pasoš kako bi im bila ukazana medicinska pomoć.

Srbija ima međudržavni sporazum sa 20 zemalja - Austrijom, Belgijom, BiH, Bugarskom, Velikom Britanijom, Italijom, Liksemburgom, Mađarskom, Severnom Makedonijom, Nemačkom, Poljskom, Rumunijom, Slovačkom, Francuskom, Holandijom, Hrvatskom, Crnom Gorom, Češkom, Slovenijom i Turskom. U ovim državama obezbeđeno je besplatno lečenje nažim državljanima.

Svaka država definiše koja su pravila ulaska i izlaska iz zemlje. Postoje dve vrste osiguranja - RFZO osiguranje ili uplaćena polisa putnog zdravstenog osiguranja.

Da li će Srbi ipak na letovanje?

- Još anketiramo ljude kako bismo videli kolika je zainteresovanost za putovanja ovde godine. Turističke agencije nisu radile do 18. maja, neke trek treba da se otvore naredne nedelje. Prema informacijama koje smo do sada prikupili, oko 65 do 70 odsto ljudi želi da ostane pri stavu da će putovati. To su uglavnom oni koji planiraju da idu na put u periodu od jula do septembra - kaže Seničić.

On napominje, oni koji ove godine odustanu od letovanja, dobiće potvrdu o zamenskom putovanju na koje mogu da odu sledeće godine za novac koji su sada uplatili.

- I dalje će važiti "ol inkluziv" aranžmani, ali sa izmenama kako bi se smanjio rizik, te tako neće biti švedskog stola jer svi znamo kako to izgleda, da se prave gužve. Umesto toga, biće standardno posluživanje od stola do stola - dodaje Seničić.

Španija i Italija ispadaju iz ponude

Iz turističkih agencija, kako kaže, neće reći da negde ne idete, ali veruje da će Italija i Španija ove godine mahom biti preskočene kada su u pitanju čarter putovanja i velike turističke grupe.

Poštovani čitaoci, Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti ovde za ANDROID i iPHONE.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar

Povezane vesti

Golden Rose ad