13°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Espreso

OVO SU SAVETI: Kupovina stana preko agencije ili bez?

Kupovati  stan preko agencije je često lakše, jer je sam proces pretraživanja stanova jednostavniji: posetite određene sajtove, postavite "filtere" u odnosu na to šta tražite, a onda uz nekoliko klikova dođete do željenih opcija.

Naravno, u oglasu gde se prodaje stan, preko posrednika, nikada nećete videti broj zgrade ili stana, tako da ne bi dolazilo do zloupotreba. Ipak, mnogi ne žele da se "ganjaju" s agentima, ugovaraju vreme danima, i na kraju plate proviziju od 2%, koliko obično iznosi.

Takođe, neke agencije zahtevaju da potencijalni kupac očita ličnu kartu i pre samog gledanja stana, bez obzira na to da li će ga kupiti ili ne. "Na sve strane traže lične podatke", kaže nam jedna čitateljka kojoj nije pravo zbog ovakve politike nekih agencija za nekretnine.

VAŽNO:

OGLASIO SE OTAC MALOG STEFANA: Nije doživeo da igra za aplauz!

ANA BRNABIĆ: Ne komentarišem laži PSIHOPATE I KOLJAČA BELIVUKA!

SRPSKA LISTA SAOPŠTILA: Naš narod na KiM je uz predsednika Vučića!

STRUČNJAK ZA BEZBEDNOST UPOZORAVA: Incko hoće da nastavi Prvi svetski rat!

Agenti znaju da budu dosta komplikovani prilikom dogovaranja viđenja, a neki baš i ne znaju da rade dobro taj posao, tj. ne kažu mi ništa što ne znam, niti imaju neke pregovaračke veštine. S druge strane, upoznala sam agente koji su vrlo harizmatični i edukovani, baš pravi izbor za tu vrstu prodaje - priča nam S. V. (50) iz Beograda.

Kaže da cene nikada nisu bile jače. "Tražim stan na Miljakovcu ili Kanarevom brdu. Primetila sam da neki čak dignu cenu nekretnine od jutra do popodneva, kada vide da je veliko interesovanje. Tako je kvadrat na Kanarevom brdu za neke stanove dostigao čak 1.500 evra, što je suludo".

Iako nisu svi agenti jednako vešti, oni koji znaju posao i rade ga dugo, moći će da vam kažu koje su mane/vrline određene nekretnine, a da to možda nije vidljivo golim okom. Takođe, poznaju prodavca bolje od vas, pa će moći lakše da ga odobrovolje ako dođe do spuštanja cene.

Poznaju i prosečne cene u datom kraju, mogu da vam ukažu na trenutnu dostupnost stanova na tržištu, a uz to - olakšavaju vam sam proces kupovine (papirologiju). Takođe, neki prodavci ne kriju da u oglasu često stave manju cenu stana, ako idu preko agencije, a "realnu" ako sami oglašavaju stan - jer računaju da svima "smeta" provizija, te da bi ljudima "realna cena" plus provizija - bile previše.

Dakle, ponekad vam "dođe na isto", jer i agenti i prodavci već znaju sve cake. Mimo toga, moguće je oboriti cenu u oba slučaja, samo je pitanje za koliko. Ako angažujete agenta, kao kupac, uglavnom delujete ozbiljnije, a manje kao "laik", pa ćete možda moći bolje i da pregovarate, posebno što vaš agent dobro zna prosečne cene.

PROČITAJTE JOŠ:

Važno obaveštenje za građane: SAMO U OVIM LABORATORIJAMA JE BEZBEDNO URADITI ANTIGENSKI TEST

IZBEGNUTA STRAŠNA TRAGEDIJA: Putnički voz za Kraljevo ISKLIZNUO SA PRUGE!

VRAĆAJU SE TROPSKE VRUĆINE! Ovo je najnovija vremenska prognoza, evo šta nas čeka do kraja meseca!

KON O NAREDNOM PERIODU: Racionalno je razmišljati o odvajanju vakcinisanih i nevakcinisanih!

Ima i ljudi koji kažu da se najbolje razumeju s prodavcima kada idu sami da gledaju stan, bez posrednika. "Pitam sve što me zanima, npr vezano za cene računa, pogledam stan. Ispitam zidove, može li se nekretnina pregrađivati, i to su uglavnom podaci koje i sam vlasnik zna. Za proveru izolacija i tome slično, svakako je dobro povesti majstora sa sobom, ako dođe do drugog gledanja stana", priča S. V.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar