10°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /SPPF Studentski Parlament Pravnog Fakulteta

Izvor: B92.net

NAGRADA ZA VAKCINISANE STUDENTE: Više rokova za polaganje ispita

Ukoliko bude doneta odluka da se vakcinisanim studentima omogući još jedan ispitni rok, kao podsticajna mera za vakcinaciju mladih, fakulteti će je spovesti, ali to bi, kako kažu dekani visokoškolskih ustanova, izazvalo velike probleme u organizaciji.Naši sagovornici ističu da već sada ima toliko rokova da ih je gotovo nemoguće sprovesti.

VAŽNO:

POSLAT POZIV IZ TUŽILAŠTVA! Saslušanje odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru 26. avgusta!

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA SPORTISTIMA SA KOSOVA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK: Paklene vrućine, ali ponesite kišobran!

NOĆ ZA NAMA: Hitna pomoć intervenisala 23 puta

- Već sada imamo sedam rokova, od kojih je jedan preporučeni tzv. kovid-rok i ne znam gde bismo smestili još jedan, osmi rok kaže prodekan za nastavu Biološkog fakulteta prof. LJubiša Stanisavljević.On ističe da se i sa postojećim brojem rokova "probija" početak školske godine koja na UB počinje 1. oktobra.

Takođe  naglašava da su studenti Biološkog fakulteta većinom vakcinisani, jer bolje razumeju važnost vakcine nego možda studenti nekih drugih fakulteta. Ističe da je ovaj fakultet preko Odseka za imunologiju i mikrobiologiju promivisao vakcinaciju da se ona bolje razume u širem kontekstu.

Prof. Stanisavljević se pita i koliko je razdvajanje studenata po tom osnovu suprotno zakonima i Ustavu, kao i to u koju kategoriju spadaju studenti koji su preležali koronu.

- Ali, ako Ministarstvo prosvete donese odluku da se da još jedan rok, mi ćemo to ispoštovati, samo moramo znati kada bi taj rok bio održan - kaže naš sagovornik.

Prof. dr Zorica Vujić sa Farmaceutskog fakulteta smatra da studente ne treba razdvajati po osnovu toga da li su vakcinisani ili nisu. To zadire u slobodu izbora i to je neka vrsta pritiska. Kao čovek to ne podržavam - kaže prof. Vujić. - Ali podržavam to da se svim studentima pomogne i da im se daju dodatni rokovi. Takođe, naglašavam da je značaj vakcinacije veliki. Naši studenti učestvovali su u raznim akcijama kojima se podiže svest o značaju vakcinacije.

Dekan Medicinskog fakulteta UB prof. dr Nebojša Lalić kaže da o dodatnom roku nije razgovarano, niti je bilo takvih predloga:

- Termini vrlo čestih rokova su dogovoreni znatno ranije, krajem semestra. S druge strane, odziv na poziv na vakcinaciju je bio odličan.

Inače, preporuku o dodatnom roku donosi Ministarstvo prosvete, a u tom resoru nedavno su rekli da ukoliko Krizni štab i Vlada donesu takvu odluku, Ministarstvo prosvete preporučiće visokoškolskim ustanovama da se te mere sprovedu.

Prema podacima Kriznog štaba, svega 17 odsto mladih se vakcinisalo. Takav broj nedovoljan je da bi se stekao imunitnet, pa se razmatraju različite mogućnosti kako da se stimuliše ova populacija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar