23°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Tanjug

ANA BRNABIĆ NAGLASILA: Srbija ima dovoljno vakcina i za davanje treće doze!

Srbija ima dovoljno vakcina protiv virusa korona, i za davanje treće doze, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i navela da je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva, ali da to nije dovoljno da se stekne kolektivni imunitet.

Na pitanje novinara da li će Srbija nabavljati neke nove vakcine budući da pojedine zemlje najavljuju da će nabaviti Novaks vakcinu, premijerka je kazala da se u ovom trenutku ne planira nabavka novih vakcina i podsetila da u četvrtom kvartalu treba da stigne vakcina proizvođača Moderna.

VAŽNO:

IN MEMORIAM: OVAKO JE ZA HAPPY TV GOVORIO LAZANSKI O SVOM POSLU: Ne postoje istraživački novinari, postoje samo DOBRI I LOŠI!

ANA BRNABIĆ OTKRIVA U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Nije važno više da zaposlimo ljude, već da oni imaju veća primanja - PROSEČNA PLATA BIĆE 900 EVRA!

DRŽAVA PRUŽA PUNU PODRŠKU! Vulin: Srpska policija je spremna da se obračuna sa najsurovijim kriminalnim grupama kao što je Belivuk-Miljković

TREĆA DOZA VAKCINE: Radi se na uputstvu za davanje buster cepiva, koje je preporučeno osetljivim grupama!

DETALJI STRAVIČNE NESREĆE U KOJOJ JE VOZ DEVOJCI ODSEKAO NOGE: Bila je u društvu muškarca koji je napustio 50 metara pred ulazak u kobni tunel- Srbija će donirati vakcine zemljama koje su posebno ugrožene, recimo našim tradicionalnim prijateljima u Africi. Sada gledamo kako da to logistički uradimo- rekla je Brnabić novinarima u Vazduhoplovnoj akademiji gde je prisustvovala potpisivanju Memoranduma o saradnji na razvoju dualnog modela studija u visokom obrazovanju.

Premijerka je rekla da je u Srbiji vakcinisano 50,1 odsto punoletnog stanovništva, ali da je to još uvek daleko od kolektivnog imuniteta i ponovo apelovala da se građani vakcinišu, posebno mladi, jer, kako je istakla, to znači veću bezbednost za sve.

- To znači i da naš zdravstveni sistem neće morati da se vraća u kovid režim, već će moći da leči sve druge pacijente koji su zbog korona virusa morali da čekaju da se epidemija smiri-rekla je Brnabić.

Ona je kazala da je u 58 gradova i opština u Srbiji više od 50 odsto vakcinisanih, ali da imunizacija mora da se nastavi.

Kako je rekla, sadašnji procenat vakcinisanih očigledno daje bolju situaciju nego u prethodnim talasima, jer, iako raste broj zaraženih, broj hospitalizovnih ne raste drastično.

-To je odlično, juče smo imali 42 hospitalizovana pacijenta, a 41 je otpušten. To je ono što vakcina treba da uradi, ako ste vakcinisani i zarazite se da imate blage simptome, slične gripu. To je cilj kome treba da težimo- rekla je Brnabić.

Na pitanje šta će država uraditi da se poveća broj vakcinisanih među decom, odnosno starijima od 12 godina, Brnabić je kazala da vakcinacija u Srbiji nije obavezna i da ostaje da se apeluje i bori protiv lažnih vesti i dezinformacija zbog kojih, kako kaže, pre svega mladi oklevaju da se vakcinišu.

Ministar prosvete Branko Ružić je rekao da je Ministarsvo prema preporuci Kriznog štaba uputilo dopis svim školskim upravama da se razgovara sa roditeljima učenika starijih od 12 godina.

Ružić je rekao da je vakcinacija civilazacijska tekovina i jedini način da se izborimo da virusom i da 1. septembra školska godina počne na tradiocionalan i regularan način u skladu sa okolnostima u kojima se još uvek nalazimo.

- To bi značilo za proces sticanja znjanja, za decu, ali i za roditelje. Za sada je situacija takva, videćemo da li ćemo preduzimati druge mere u skladu sa odlukama Kriznog štaba i Vlade Srbije- rekao je Ružić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar