15°C

Beograd

Photo: Tanjug

Izvor: Tanjug

MINISTAR NEDIMOVIĆ: Izvoz poljioprivrednih proizvoda do kraja godine iznosiće 5 MILIJARDI DOLARA!

Golden Rose ad

Važnost partnerstva Srbije i EU u oblasti poljoprivrede ogleda se u tome što se izvoz srpskih poljoprivrednih proizvoda na evropsko tržiste u poslednjih 10 godina udvostručio, a da je u 2020. ukupan pozitivan bilans iznosio 1,9 milijardi dolara, naveli su danas šef delegacije EU u Beogradu Emanuele Žiofre i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Nedimović i Žiofre sastali su se u Novom Sadu na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu i promovisati rezultate koje je Srbija postigla u saradnji sa Evropskom unijom na polju poljoprvrede i ruralnog razvoja.

PROČITAJTE JOŠ:  PUTEVI SRBIJE PORUČUJU: Kolovozi su vlažni! 

Prema rečima ministra Nedimovića, očekuje se da bi izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda do kraja ove godine mogao da dostigne čak pet milijardi dolara.

Sve smo to postigli jer smo ulagali u nove tehnologije u poljoprivredi, menjali zakonsku regulativu, a naročito smo pažnu posvetili bezbednost hrane.

Podsetiću da smo zahvaljujući donacijama EU otvorili i laboratoriju za ispitivanje bezbednosti hrane u Batajnici, koja se pokazala ključnom i na početku pandemije Kovida19 kada smo u njoj vršili analize testova i za ljude, kazao je Nedimović.

PROČITAJTE JOŠ:  KORONA U ČAČKU: Hospitalizovano dvoje dece - među obolelima i trudnica

Ambasador Žiofre najavio je i da će EU laboratoriji u Batajnici donirati dodatnih 1,5 milion evra za obezbeđivanje novih metoda analize.

Šef delegacije EU u Beogradu rekao je i da bolesti životinja ne poznaju granice i da je zbog toga ključna saradnja sa Srbijom koja je dovela do važnih rezultata, a to je da od 2019. kod nas ni jedan slučaj besnila ili svinjske kuge nije zabeležen.

Za suzbijanje bolesti, vakcinaciju životinja, opremu i jačanje kapaciteta EU je više od 20 miliona evra donirala Srbiji.

Održiva proizvodnja hrane u izazovima klimatskih promena, ekoloških problema i kovid pandemije je ono što je naš zadatak, jer svi mi imamo značajnu ulogu i odgovornost za bezbedniju budućnost. Zato kroz IPARD programe pomažemo i srpskim poljoprivrednicima da dostignu kolege iz Evropske unije i da budu konkurentni. Obezbedili smo 230 miliona evra poljoprivrednicima kako bi mogli da ulažu u povećanje imovine, nove traktore I mehanizaciju, u preradu i plasiranje proizvoda - rekao je ambašador Emanuele Žiofre.

PROČITAJTE JOŠ:  Radojičić: CILJ JE DA BEOGRAD IMA 500KM BICIKLISTIČKIH STAZA!

Ministar Nedimović i ambasador Žiofre saglasili su se da Vlada Srbije i EU treba da posvete dodatni napor kako bi novac iz IPARD programa brže stizao do poljoprivrednike, ali i u strožiju kontrolu hrane i jačanje laboratorija kako bismo lakše dostigli standarde Evropske unije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad