12°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Radio Srbija

Izvor: Tanjug

Šest decenija NESVRSTANIH - reafirmacija ideja "trećeg puta"

Golden Rose ad

Skup kojim će 11. i 12. oktobra u Beogradu biti obeleženo šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, po rečima ministra spoljnih poslova Srbije Nikole Selaković, mogao bi da bude prilika da se, u današenjm multipolarnom svetu, reafirmiše ideja zajedničkog delovanja zemalja koje nisu među vodećim političkim i ekonomskim silama sveta.

Biće to prilika, kako kaže Selaković i da se reafimriše uloga svetske prestonice u kojoj je Pokret nastao.

PROČITAJTE JOŠ:  "Mene samo rafalom mogu ućutkati, ali i tad bih govorio", REKAO JE ŠEŠELJ U "DOBRO JUTRO SRBIJO"

Beograd će 11. i 12. oktobra ponovo „biti svet", rekao je  Selaković tokom boravka u Nju Delhiju i ukazuje da je proslava 60-ogodišnjice osnivanja Pokreta odlična prilika koju same članice, posmatrači i međunarodne organzacije koje su pozvane kao gosti, itekako pozdravljaju.

-Pogotovo u vreme pandemije kovida 19, kada je malo multilateralnih susreta u svetu, skup u Beogradu predstavlja sjajnu priliku da se razgovara o pitanjima od obostranih interesa, ali i da se svi koji smo bili ili smo i sada deo tog nesvrstanog sveta, da se okupimo i pošaljemo jasnu poruku kakav svet želimo da vidimo i kako želimo da se razvija- rekao je Selaković

U Beogradu će se u dva dana okupiti predstavnici mnogih prijateljskih zemalja, onih sa kojima delimo zajedničke vrednosti, uprkos činjenici da nas dele hiljade kilometara, dodao je šef srpske diplomatije.

PROČITAJTE JOŠ:  Selaković danas i sutra u poseti Meksiku

-Znate za parolu - Beograd je svet. Beograd je postao svet zahvaljujući, nekada tom pokretu, svim ljudima koji su dolazili, poslom, politikom, zbog trgovine, ali i zbog hiljada onih koji su u Beograd došli da se školuju, od kojih su neki ovde i ostali, našavši porodičnu sreću u našoj zemlji -rekao je Selaković.

On je poručio da Srbija ponovo staje na noge, obnavlja se, ekonomski, društveno i politički se pozicionira tamo gde joj je mesto.

-Upravo je ovo okupljanje naših nesvrstanih prijatelja nešto što će nam u tome pomoći da opet reafimrišemo ulogu svetske prestonice u kojoj je Pokret nastao, ali i kao evropske i svetske prestonice koja želi da gaji baštini te vrednosti. Da uprkos tome što smo posvećeni EU, kao strateškom cilju, radimo na oživljavajnju starih tradicionalnih prijateljstava, za koje je ime Beograda, Srbije i Jugoslavije nekada bilo toliko važno- rekao je Selaković.

PROČITAJTE JOŠ:  DRECUN O STANJU NA JARINJU: Tu neko pravi krizu, ovo nije pretnja već upozorenje

Pokret nesvrstanih i danas postoji, ali bez značajnijeg uticaja na geopolitička i ekonomska dešavanja u svetu,a i u zemljama članicama polako je pao u zaborav.

U jednoj od zemalja osnivača, Indiji, građani sa kojima jerazgovarao, nisu znali da odgovore šta je taj Pokret, iako je njihov nekadašnji predsednik Nehru, uz Tita i Nasera, bio jedan od suosniviča i inicijatora te ideje.

Ni mnogo više nisu znali ni o samoj Srbiji, pa ni o bivšoj Jugoslaviji.

-Znamo da je Srbija evropska zemlja, ali ne znamo ništa o politici u toj zemlji- rekao je jedan žitelj Nju Delhija.

PROČITAJTE JOŠ:  SUZANA GRUBJEŠIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Nemačka se posle izbora okreće Francuskoj!

Ipak, bilo je i onih kojima ime Srbije nije bilo nepoznato.

-Znam za Srbiju, to je mala, ali jako dobra zemlja. Voleo bih da dođem, da je vidim. Ako mi se bude ukazala prilika i budem imao vremena, definitvno ću doći u Srbiju-kazao je jedan mlađi Indijac. Pre šest decenija lideri jednog broja zemalja okupili su se sa idejom da naprave protivtežu u tada blokovski podeljenom svetu.

Dogovor predsednika SFRJ Josipa Broza Tita, Egipta Gamala Abdela Nasera i Indije Džavaharlala Nehrua, potvrđen Brionskom deklaracijom, dobio je svoj nastavak na prvom samitu, održanom u Beogradu 1. septembra 1961. godine. Lideri nesvrstanih zemalja okupili su se tog 1. septembra 1961. godine u Sava centru, a po gradu i na aerodromu vijorile su se zastave 25 zemalja sa četiri kontinenta koje nisu pripadale ni istočnom, ni zapadnom bloku. Osnovni principi Pokreta nesvrstanih, koje su činile mahom afričke i azijske zemlje jesu: uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta; uzajamno nenapadanje; uzajamno nemešanje u unutrašnje poslove; jednakost i uzajamna korist i miroljubiva koegzistencija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Golden Rose ad