0°C

Beograd

Photo: Youtube, Printscreen/Televizija Smederevo

Izvor: Happy BSC

DANAS JE TOMINDAN: Do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba- podjesen, a onda počinje zima po narodnom verovanju!

Golden Rose ad

 Sveti Toma je jedan od dvanaestorice apostola. Malo ko zna da nabroji imenom sve apostole, ali za Tomu svi znaju, naročito što je u narodu prozvan Neverni Toma.

Većini nije jasno zašto je stekao ovaj nadimak- zato što je veroloman ili sumnjičav?

Po svedočanstvu jevanđelja Toma je dobio nadimak Neverni, jer je u susretu sa vaskrslim Hristom, morao lično da ga dodirne, kako bi se i sam uverio da je istinito verovanje ostalih apostola u božije čudo.  

U trenutku kada se na Uskrs, vaskrsli Hristos, ušavši kroz zatvorena vrata, javio svojim učenicima-Toma je bio odsutan, pa kad su mu apostoli rekli da je maločas Hristos bio među njima, on im nije poverovao. U osmi dan po Uskrsu, susrevši Hrista i opipavši njegove rane, Toma se uverio u vaskrsnuće i besmrtnost njegovu.

Zato se u Crkvi sedmica po Uskrsu naziva Tominom nedeljom. 

PROČITAJTE JOŠ:MAJA KOVAČ VUJOVIĆ ZA "POSLE RUČKA": SVAKO KO PIJE SEDATIVE NE MOŽE DA BUDE SREĆAN! TABLETAMA SE GUBI DUH!

Toma je propovedao hrišćanstvo u Siriji i Indiji.

Stradao je izboden kopljima, u indijskom gradu Melipuru, izazvavši  gnev kad je carevu suprugu i sina preobratio u hrišćane. 

Tomindan se proslavlja 19. oktobra i krsna je slava mnogih srpskih rodova.

Po narodnom verovanju Toma je važio za vrednog i radnog, pa zato i važi za zaštitnika mnogih zanata.

PROČITAJTE JOŠ:NAJNOVIJI KORONA PRESEK: Ovo su današnje brojke!

Proslavljaju ga dunđeri, drvodelje, zidari, kačari, kaldrmdžije, kolari, pinteri, stolari, užičari i češljari. 

Do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba, podjesen, što znači da se od tada već računalo da je moguć početak zimskog razdoblja. 

U Leskovačkoj Moravi se dan Svetog Tome dovodi u vezu sa vukovima, pa ovoga dana niko nije radio, kao i u Levču i Trniću, a u istočnoj Srbiji se verovalo da je dragoceno lekovita mast zeca ulovljenog na Tomindan, pa su je čuvali radi izlečenja od kostobolje i radi lakšeg porođaja. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad