2°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

RADOVI NA REKONSTRUKCIJI PRUGE NIŠ-BRESTOVAC: Bez putničkih vozova na ovoj deonici

 Zbog radova na rekonstrukciji i modernizaciji pruge Niš - Brestovac od juče je potpuno obustavljen putnički železnički saobraćaj na toj deonici.

To znači da više ne saobraćaju putnički vozovi na relacijama Niš - Preševo - Niš, Niš - Leskovac - Niš i Niš - Prokuplje - Niš.

Između Niša i Leskovca otkazana su tri para vozova, a između Niša i Preševa i Niša i Prokuplja po dva para putničkih vozova, što je ukupno 14 vozova u putničkom železničkom saobraćaju na ovoj pruzi.

PROČITAJTE JOŠ: NASTAVLJA SE MALTRETIRANJE SRBA NA KiM: Štrpce bez vode, vodovodne cevi presečene sekirom

Radovi na rekonstrukciji pruge Niš - Brestovac će se odvijati u uslovima povremenih obustava železničkog saobraćaja, po dinamici 36/36 sati. To znači da će se radovi odvijati u terminima planiranih zatvora koloseka, koji će trajati od ponedeljka u 7.00 sati do utorka do 19.00 sati i od četvrtka u 7.00 sati do petka do 19.00 sati.

Istovremenom, u periodima kada pruga nije zatvorena za saobraćaj njome će redovno saobraćati teretni vozovi.

Rekonstrukcija pruge Niš - Brestovac počinje na deonici Međurovo - Belotince, a radovi su otpočeli u Belotincu.

Infrastruktura železnice Srbije upozorava sve učesnike u saobraćaju da će se i pored radova koji su započeli i obustave putničkog saobraćaja, teretni vozovi i u narednom periodu kretati prugom Niš - Brestovac i da je kontaktna mreža na ovoj deonici Koridora 10 i dalje pod naponom.

Zbog toga apeluju na sve učesnike u drumskom saobraćaju da poštuju propise i saobraćajnu signalizaciju, posebno na putnim prelazima, i da se ne kreću u blizine pruge i gradilišta, kako bi nesreće bile izbegnute i bili sačuvani ljudski životi.

PROČITAJTE JOŠ: STRAVIČNO! Urušio se zid stare kuće u ZRENJANINU, tik uz gradilište stambene zgrade

Radovi na modernizaciji jednokolosečne elektrificirane pruge Niš - Brestovac na međunarodnom železničkom Koridoru 10 kroz Srbiju obuhvataju kompletan remont i modernizaciju donjeg i gornjeg stroja pruge sa objektima na tom delu pruge, modernizaciju elektrovučnih postrojenja, kompletnih elektrotehničkih postrojenja (telekomunikacije i signalno sigurnosni uređaji) i elektroenergetskih postrojenja.

Nakon rekonstrukcije, pruga Niš - Brestovac biće osposobljena za brzine do 120 km/sat, a rok za završetak radova je juni 2023. godine.

Modernizacija pruge Niš - Brestovac, pored ostalog, obuhvata izgradnju osam novih armirano-betonskih mostova, od kojih će sa dužinom od 180 metara najduži biti most preko Južne Morave kod Malošišta.

Projektom je obuhvaćena i rekonstrukcija dvanaest propusta i tri podvožnjaka. Projektom modernizacije pruge Niš - Brestovac predviđena je isporuka i ugradnja 12 elektronskih putnih prelaza, što znači da će nivo osiguranja na svim putnim prelazima na ovoj deonici biti podignut na najviši nivo.

Modernizacija obuhvata i kompletan remont staničnih koloseka u stanicama Međurovo i Doljevac, izgradnju javnog osvetljenja službenih mesta, perona i staničnih trgova u Međurovu, Belotincu i Doljevcu, kao i izgradnju perona i osvetljenja u četiri železnička stajališta između Niša i Brestovca.

PROČITAJTE JOŠ: DANAS JE TOMINDAN: Do Svetog Tome traje prelazno godišnje doba- podjesen, a onda počinje zima po narodnom verovanju!

Izvođač radova na modernizaciji i rekonstrukciji pruge Niš - Brestovac je konzorcijum bugarskih kompanija Trace Group Holding PLC i Balkantel, a vrednost ugovora je oko 59,8 miliona evra, dok je finansiranje obezbeđeno iz bespovratnih sredstava IPA fondova i budžeta Srbije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad