5°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Novosti

IZMEŠTANJE OKRUŽNOG ZATVORA U KRUŠEVCU: Iz centra na periferiju grada

Golden Rose ad

Izmeštanje  Okružnog zatvora u Kruševcu je sve izvesnije jer je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde raspisala tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije.

Novi objekat bi trebalo da se nalazi izvan grada, a rešavanje višegodišnjeg problema je, čini se, ubrzao incident od 24. aprila, kada su dva pritvorenika - S. S. (41) iz Brusa i Kruševljanin D. S. (37) - pobegla iz ove ustanove i za njima se još traga.

PROČITAJTE JOŠ:  TRAGEDIJA U NEGOTINU: Radnik pao sa krova fabrike - PREMINUO U BOLNICI!

Sada je za izradu projektno-tehničke dokumentacije izdvojeno 50 miliona dinara, a tender je raspisan za zatvor poluotvorenog tipa, u kojem će se kazne izdržavati za najlakša krivična dela, ili će u njemu boraviti osobe pod merama pritvora, kao i sankcionisani u prekršajnom postupku. Planirana je izgradnja na više od 28 hektara, a kompleks će činiti pet celina - četiri za osuđenike i jedan za pritvorsku jedinicu.

PROČITAJTE JOŠ: STRAVIČNA NESREĆA KOD PADINSKE SKELE: Posle lančanog sudara jedan automobil potpuno izgoreo

Praktično će, tako, kruševački zatvor prvi put imati potpuno regularne pristupne saobraćajnice. Unutrašnjost će imati i posebne zone za vozila, a među bezbednosnim sistemima su senzorski i video-nadzor, kao i odgovarajuća signalizacija. Predviđena je i izgradnja zdravstvene jedinice sa ambulantom, te zatvorske ekonomije...

Podsetimo, sedište Okružnog zatvora - nekadašnja "apsana" - svojevremeno se nalazilo i u podrumu Gradske uprave, iza koje se danas nalazi skromna zatvorska zgrada. Potom je preseljeno u konjušnicu, a danas je "okrenuto" ka Gazimestanskoj ulici. Istina, pristup postoji iz Ulice Stefana Visokog, dok je sa desne strane izlaz na Nemanjinu. Oko zatvorske zgrade su i Dom Vojske, pijaca, pošta... što sve otežava održavanje željenog nivoa bezbednosti.

Problemi su još i mali broj mesta za parking, otežan pristup sa pijačne strane i iz pravca nekada vojne zgrade, a Uprava postojećeg zatvora ima samo tri kancelerije, trpezariju i kuhinju.

Unutar kaznionice poluotvorenog tipa, projektovane za tek nešto više od 70 osoba, norma od četiri kubika po svakom čoveku nekada ne mogu da se ispoštuju, pa se - po nezvaničnim saznanjima - problem prebukiranosti delimično rešavao slanjem "najlakših" osuđenika na ekonomiju u Čitluku.

Da bi se to ubuduće izbeglo, u Upravi za izvršenje krivičnih sancija je planirano da se Okružni zatvor izmesti iz centralnog gradskog jezgra, te da se obezbede uslovi za smeštaj i do 500 onih koji su lišeni slobode.

Istorija

Kruševački  zatvor se prvi put pominje u pismu načelnika Okruga kapetana Radovana Petrovića upućenog Popečiteljstvu unutarnjih dela 17. marta 1844. Do 1974, funkcionisano je pri Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao Opštinski zatvor, 1985. je definisan kao Zatvor u Kruševcu. Četiri godina kasnije je postao Okružni.ž

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad