5°C

Beograd

Photo: Tanjug/Screenshot

Izvor: Tanjug

"BEZBEDNOST I ODGOVORNOST 2021" - ANA BRNABIĆ: Bezbednost dece je fundamentalna obaveza Vlade - ALI I SVAKOG OD NAS! (VIDEO)

Golden Rose ad

U Beogradu otvorena Šesta međunarodna stručna konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2021“. Konferencija se sastoji od tri panela, na kojima će govoriti najrelevantniji stručnjaci iz zemlje i inonastranstva. 

PROČITAJTE JOŠ: PRVI TEHNIČKI SASTANAK BEOGRADA I PRIŠTINE: O registarskim tablicama sutra u Briselu

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić otvorila je zvanično Šestu međunarodnu stručnu konferenciju o bezbednosti dece „Bezbednost i odgovornost 2021“ u organizaciji Fondacije “Tijana Jurić” i Centra za nestalu i zlostavljanu decu.

- Svaki put je jednako teško kada razmišljam o tome šta nas je okupilo i sa kakvim problemima se suočavamo i kakve su sve opasnosti oko naše dece dnevno. I šta je to što Vlada može da uradi da pomogne deci. Deca su najranjivija društvena grupa. Kada pričamo o prioritetima Vlade nikada ne kažemo da je to zaštita dece, uvek govorimo o nekim drugim reformama. Razmišljala sam o tome zašto je to tako i shvatila zato što je bezbednost dece fundamentalna obaveza svake Vlade i čitavog našeg društva, ali i fundamentalna obaveza svakog pojedinca u našem društvu. Ne postoji ništa važnije od toga da su deca bezbedna i sigurna i da ne osećaju strah - izjavila je premijerka Srbije.

- Oko Ambert alert sistema imali smo sastanke na kojima smo pričali o tome. Želim da kažem da je Republika Srbija opredeljena da uradi apsolutno sve i da će da sprovede u delo svaki sistem koji će imati za rezultat bezbednost dece. Već se sprovodi projekat edukacije dece. Konstituisan je i Savet za bezbednost dece, koji podnosi Vladi inicjativu za njihovu zaštitu - objasnila je Brnabić.

Premijerka je iznela zabrinjavajući podatak da je što se tiče nasilja u porodici bilo 8.365 prijava nasilja gde su deca bile žrtve, kao i 2.739 slučajeva vršnjačkog nasilja.

- Ako me pitate da li je sve što smo uradili dovoljno, rećiću - nije. Svi zajedno, sve institucije i pojedinci trebamo da radimo kako da smislimo nove načine da reagujemo na svaki vid nasilja nad decom. Zato to i nije prioritet Vlade, već fundamentalna obaveza svih nas - zaključila je Brnabić.

Šesta međunarodna stručna konferencija o bezbednosti dece "Bezbednost i odgovornost 2021"

Na otvaranju konferencije pre premijerke Srbije govorili su i ambasadori SAD Entoni Gotfri, ambasador Belgije Koen Adam i predsednik Fondacije “Tijana Jurić” Igor Jurić, koji su podržali inicijativu da se oformi "Amber alert" u Srbiji, nacionalni sistem hitnog obaveštavanja javnosti o nestanku dece kako bi se svi uključili u potragu.

Konferencija se sastoji od tri panela, na kojima će govoriti najrelevantniji stručnjaci iz zemlje i inonastranstva, a po prvi put iz Interpola, Inhopa, Googla i NCMEC (Nacionalni centar za zlostavljanu decu SAD), koji će razmenom iskustava sa stručnjacima iz naše zemlje, pomoći da se problematika zlostavljanja dece na internetu i potrage za nestalom decom podigne na viši nivo razumevanja, te da se zajednički nađu rešenja za unapređenje bezbednosti naše dece.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad