0°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/Belle amie

Izvor: Tanjug

Osuđenici obučavaju druge osuđenike o socijalnim veštinama

U Kazneno - popravnom zavodu u Nišu 101 osuđenik prošao je obuku na radionicama za sticanje socijalnih veština, poput kontrole besa i drugih funkcionalnih veština, saopštila je danas Uprava za izvršenje krivičnih sankcija. 

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija već godinama unazad sprovodi program psihosocijalne podrške za osuđenike i njihove porodice, a ovaj program je jedinstven, jer su po prvi put osuđenici dobili sertifikate da kao edukovani treneri prenose stečena znanja drugim osuđenicima. 

PROČITAJTE JOŠ: Javni beležnici savetuju građane preko Vibera  

Zbog pandemije virusa Covid 19 organizovane su onlajn radionice za kontrolu besa i sticanje poželjnih i funkcionalnih socijalnih veština u KPZ u Nišu, a uvedena je i mogućnost video veze osuđenih lica sa članovima porodice putem "Skajpa" i "Vibera", čime je Uprava omogućila humani aspekt izvršenja kazne. 

- Cilj su nam bile posebno osetljive kategorije poput žena i maloletnika, tako da je ovaj vid bezbedne komunikacije, između ostalih, uveden u KPZ za maloletnike u Valjevu, Vaspitno-popravnom domu u Kruševcu, kao i u KPZ za žene u Požarevcu, jedinom zavodu u kome osuđenice služe zatvorsku kaznu - napominje se iz Uprave.

PROČITAJTE JOŠ:  ŠTA SU KOVID PROPUSNICE? Potvrda sa kojom samo vakcinisani imaju prednosti  

Radionice u KPZ u Nišu organizuju se u saradnji sa Nevladinom organizacijom "Centar za ljudska prava" iz Niša, uz finansijsku podršku nemačke organizacije "Help“.

U niškom zatvoru se, takođe, sprovode obuke osuđenih lica za deficitarna zanimanja – krojače, elektroinstalatere, vodoinstalatere, tesare, keramičare, molere, fasadere i druga zanimanja. 

U sertifakatima se ne navodi da su stečeni tokom izdržavanja kazne kako bi se izbegla moguća diskriminacija, a bivšim osuđenicima pomoglo da se što lakše uključe u zajednicu budući da imaju znanje i radno iskustvo u traženim poslovima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE 

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad