-1°C

Beograd

Photo: HappyBSC- Jutarnji program

Izvor: Telegraf

OVE MERE NEĆE BITI DOVOLJNE: Kon- Tražili smo da sve bude zatvoreno posle 17 časova i da se zabrane okupljanja

Član Kriznog štaba epidemiolog dr Predrag Kon govorio je o poslednjoj odluci donetoj u sredu, uvođenju kovid-propusnica.

- Nisam zadovoljan, ne zato što sam nezadovoljnik kao čovek, već zato što mislim da ove mere neće biti dovoljne.

- Mi smo tražili da sve što nije neophodno bude zatvoreno posle 17 sati. I da nakon tog vremena bude zabranjeno javno okupljanje - rekao je Kon o stavu medicinskog dela Kriznog štaba.

PROČITAJTE JOŠ: DUŠAN BAJATOVIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": Biće dovoljno gasa i po povoljnoj ceni za Srbiju!

- Pozdravljam i kao član štaba i epidemiolog propusnice. Primenjivaće se prvenstveno u noćnim klubovima. To je pre svega tehnička stvar.

Bitno je da je urađena edukacija i priprema za sve inspekcije i komunalne policije koje će raditi na kontroli. Ono što je bitno je zaoštravanje kontrole, rekao je Kon. Istakao je da se insistiralo da to bude javno objavljivano ko krši.

Prve efekte uvođenja kovid-propusnica, lično kaže da je skeptičan da će se uskoro videti, jer se uvode za objekte pose 22 sata.

- Mi imamo situaciju da pred nama je sezona slava, zima, meseci kada je vrlo aktivan ovaj virus. Najmanje dve nedelje pred nama je slična situacija kao sada.

Ispod 20 godina je sada preko 20 odsto pozitivnih, broj je ranije bio dupo manji, što ukazuje da se virus žestoko spustio u populaciji među školskom decu, i imamo nažalost smrtni ishod. Ne može da kaže da se nešto bolje očekuje.

- Zato smatram da je dobro postavljeno pitanje da li da se uvede onlajn nastava.

Ističe da to zavisi od podaka i prosvete.

- Podaci kažu da se deca pre svega zaražavaju od svojih roditelja i donose u škole.

Motor svake epidemije su kolektivi, ističe on - sportski, radni, a sad smo imali i slavlja, svadbe, gde se virus ubrzano širi.

Sednica Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa održana je juče, a na njoj je doneta odluka da se u Srbiji uvedu kovid propusnice.

Uredba o uvođenju kovid sertifikata trebalo bi da bude usvojena na današnjoj sednici Vlade.

PROČITAJTE JOŠ: DECA U BORBI ZA ŽIVOT: Na respiratorima dvoje maloletnika i jedna beba

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da je situacija katastrofalna i da se ne smiruje.

- Od 22 sata u subotu uvodimo kovid propusnice u zatvorenom prostoru u svim ugostiteljskim objektima. Od 23. oktobra od 22 sata nećete moći da budete u zatvorenom u ugostiteljskom objektu bez kovid propusnica - istakla je premijerka.

Ona je dodala da će kovid redari kontrolisati kovid propusnice, te da će oni moći uz lični dokument osobe koja ulazi u lokal, da iskontrolišu ulazak u objekat.

Kako je objasnila, pri ulasku u ugostiteljski objekat, kovid redar ili inspektor će skenirati QR kod sa vašeg kovid sertifikata.

- Kovid propusnice nisu samo vakcine. Validan kovid sertifikat sa kojim ćete moći da boravite u ugostiteljskom objektu predstavlja potvrdu druge, odnosno treće doze koja nije starija od 7 meseci - objasnila je ona.

PROČITAJTE JOŠ: VREMENSKA PROGNOZA ZA 21. OKTOBAR: Čeka nas nadprosečno topao dan, uveče zahlađenje

Ukoliko ne želite da se vakcinišete, ali želite da budete u zatvorenom prostoru, potrebno je da imate negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata.

- Može i negativan antigenski test, s tim što je on validan samo 48 sati - istakla je premijerka.

Takođe, rekla je i da je sertifikat validan ukoliko ste preležali kovid pre 7 meseci, posle toga, rekla je, nije bezbedno boraviti u ugostiteljskom objektu.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad