11°C

Beograd

Photo: gradskiportal018

Izvor: Novosti

U OKVIRU PROGRAMA "100 SATI": Pojačanje komunalnoj miliciji i komunalnoj inspekciji

Golden Rose ad

Zbog nedovoljnog broja komunalnih milicajaca i inspektora, lokalna samouprava u Nišu je odlučila da angažuje i komunalne redare - iz redova socijalno ugroženih i veterana, koji su radno sposobni i zbog ovoga neće izgubiti stečene prinadležnosti, iako će dodatno dobijati po 18.500 dinara mesečno.

Obuka za 40 komunalnih redara počinje naredne sedmice, a njihovo angažovanje bi trebalo da doprinese zavođenju ne samo komunalnog reda, već i poštovanju epidemioloških mera koje su propisali republički i gradski krizni štabovi.

PROČITAJTE JOŠ:VREMENSKA PROGNOZA ZA 23. OKTOBAR: Danas oblačno i kišovito, mestimično sa kišom!

- Kao značajna podrška Komunalnoj policiji i komunalnim inspektorima u svih pet gradskih opština, oni će dobiti službene legitimacije i precizna uputstva, ali neće moći da izriču kazne. NJihov zadatak biće da uočene nepravilnosti prijave nadležnim profesionalcima - kaže zamenica gradonačelnice Dušica Davidović i ističe da će redarima izričito biti zabranjeno da ulaze u verbalne duele sa eventualnim prekršiocima.

Uz podsećanje da je još pre 10 godina bilo predviđeno da se radno angažuje ova vrsta redara, ističe da su potrebe sada još veće.

Jer, tvrdi, komunalnim milicajcima bi bilo preveliko opterećenje da, pored redovnih aktivnosti, prate i epidemiološku situaciju.

Jednostavno, nema ih dovoljno da "pokriju" gradske autobuse, ugostiteljske objekte i tržne centre, a ta mesta su se pokazala kao najkritičnija.

Povodom polemika ko sve može da postane komunalni redar, jer je bilo i sumnji da se formira nekakva stranačka policija, Dušica Davidović objašnjava da su to svi punoletni i radno sposobni korisnici socijalne pomoći.

- Centar za socijalni rad ima njihovu evidenciju i svima je prethodnih meseci ponuđeno ovo angažovanje.

Ukoliko budemo zadovoljni rezultatima, razmišljamo i o tome da ovo zanimanje postane trajno.

Višegodišnja akcija

Za radno angažavanje i jednokratna davanja, iz gradske kase se već godinama izdvaja po 50 miliona dinara, pa već postoje sredstva za komunalne redare. Inače, program nazvan "100 sati" je već realizovan u javnim preduzećima "Medijana", "Naisus", pa čak i u Domu zdravlja, koji je tako obezbedio preko potrebne medicinske sestre...

PROČITAJTE JOŠ: HOROSKOP ZA 23. OKTOBAR: Bikovi sačuvajte dobro raspoloženje, Rakovi opustite se,Ribe prijaće vam odmor!

Šansa i za ratne veterane

Među prijavljenima ima i ljudi od 60 godina, koji su vitalni i spremni da se suoče sa izazovima ovog posla. Svi su vakcinisani i revakcinisani, za 100 sati rada - što je oko 30 dana - dobijaće po 18.500 dinara i neće gubiti dosadašnja socijalna primanja.

- Razgovarali smo i sa udruženjima boraca, odnosno veterana, o tome da svojim članovima koji iz bilo kojeg razloga nisu ostvarili pravo na neku pomoć ponude ovaj angažman - kaže Dušica Davidović.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad