0°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen/ Televizija Galaksija

Izvor: Tanjug

Centar za socijalni rad u Čačku dobio nove prostorije

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević simbolično je danas u Čačku direktorki Centra za socijalni rad Branimirki Radosavčević uručila ključeve nove zgrade tog centra i istakla da Ministarstvo svakodnevno radi na jačanju sistema socijalne zaštite.

Kisić je istakla da sistem socijalne zaštite predstavlja jedan od značajnih stubova države i dodala da je jačanje tog sistema direktan pokazatelj dobrog funkcionisanja svih državnih institucija. 

PROČITAJTE JOŠ: SNEŽANA NENA ŠANTIĆ ZA "POSLE RUČKA": Stariji ljudi su često u strahu da ne budu na neki način ugroženi!   

- Grad Čačak je izuzetan primer brige o svojim građanima, budući da ima razvijene gotovo sve usluge socijalne zaštite, a novu zgradu Centra za socijalni rad je finansirao iz sopstvenog budžeta - rekla je ona i dodala da Ministarstvo kontinuirano radi na izmeni zakonodavnog okvira, u cilju osnaživanja sistema i proširenja usluga socijalne zaštite. 

Ministarka je podsetila da je u toku godine usvojen Zakon o socijalnoj karti, kao i da su u toku pravne i tehničke pripreme za početak njegove primene i ukazala da su u završnoj fazi Nacrt zakona o pravima korisnika usluga privremenog smeštaja u socijalnoj zaštiti i Nacrt strategija deinstitucionalizacije i razvoja usluga socijalne zaštite u zajednici za period 2021-2026. godine, da je u toku izmena krovnog Zakona o socijalnoj zaštiti, kao i da se radi na izradi Nacrta zakona o socijalnom preduzetništvu. 

PROČITAJTE JOŠ: Niški HOD prodat za 64 miliona dinara  

Ona je istakla da Ministarstvo značajnu pažnju posvećuje i jačanju infrastrukturnih kapaciteta ustanova socijalne zaštite, za šta je ove godine izdvojeno 217 miliona dinara, dok je za njihovo opremanje opredeljeno 574 miliona dinara i dodala da je od početka pandemije do danas zaposleno 910 osoba na neodređeno vreme u ustanovama socijalne zaštite. 

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović zahvalio je Ministarstvu za rad i ministarki Kisić Tepavčević na zajedničkom radu na poboljšanju sistema socijalne zaštite u tom gradu i naveo da je nova zgrada Centra za socijalni rad od velikog značaja, pre svega za korisnike.

Direktorka Centra za socijalni rad u Čačku Branimirka Radosavčević podsetila je da je taj centar, koji postoji 62 godine, do sada funkcionisao na tri lokacije i da je sada dobio zgradu koja će omogućiti brži i efikasniji rad zaposlenih, a korisnicima bolju dostupnost svih prava i usluga iz socijalne i porodično-pravne zaštite.

Ova ustanova sada je smeštena u nekadašnjoj upravnoj zgradi Čačanske banke, sada Halk banke, u centru grada. 

- Poslovni prostor od oko 900 kvadratnih metara čine brojne kancelarije i sale za stručne skupove i edukacije. Jedna sala je opredeljena za sobu za kontrolisano viđanje dece sa roditeljima sa kojima ne žive. Dobili smo zgradu koja odgovara potrebama ove centralne ustanove socijalne zaštite - rekla je Radosavčević. 

PROČITAJTE JOŠ: UPRAVA GRANIČNE POLICIJE: Evo koliko čekaju teretna vozila na Horgošu i Kelebiji  

Centar za socijalni rad u Čačku ima 8.700 korisnika, kojima usluge pruža 46 zaposlenih.

Ministarka Kisić Tepavčević obišla je i Centar za pružanje usluga socijalne zaštite "Zračak", jedinstven u Moravičkom okrugu, nakon čega je radnu posetu završila obilaskom Udruženja paraplegičara, u kome je zaposleno šest lica sa invaliditetom.

Korisnici ovog udruženja rade na izradi pehara i štampanju tekstila. 

- Oni imaju jako specifičnu vrstu delatnosti i vidimo da su konkurentni na tržištu i mi ćemo ih u tome podržati u narednom periodu - obećala je ministarka.

Tom prilikom ostvaren je i kontakt sa polaznicima Akademije mladih lidera sa invaliditetom, koji organizuju svojevrstan karavan radionica u brojnim gradovima Srbije.

Ministarka je istakla da država kontinuirano radi na pružanju podrške ljudima sa invaliditetom. 

- To su osobe koje su prepune energije, sposobni mladi ljudi, koji imaju mnogo ideja, u kojima se trudimo da ih podržimo. U toku ove godine za rad udruženja kvadriplegičara u Čačku i osam udruženja osoba sa invaliditetom u ovom gradu izdvojili smo 2,5 miliona dinara, a kada je u pitanju podrška preduzeću u PEHAR UP,  u okviru ovog udruženja paraplegičara, tu smo za ovu godinu opredelili tri miliona dinara - rekla je Kisić Tepavčević.  

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad