0°C

Beograd

Photo: Tanjug/Prinskrin

Izvor: tanjug

MIHAJLOVIĆ: Nuklearne elektrane ne bi trebalo da budu "bauk"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da bi Srbija u narednim godinama trebalo da razmišlja o novim izvorima energije, zbog zelene agende i smanjenja rezervi uglja, a da bi trebalo sagledati i mogućnost izgradnje nuklearnih elektrana.

Mihajlović je navela da izgradnja nuklearne elektrane ne bi trebalo u našoj zemlji da bude "bauk".

Navodi da, u tom smislu, moratorijum na izgradnju nuklearnih elektrana u Srbiji nije najveći problem, već upravo podizanje svesti građana da danas postoje novije tehnologije u izgradnji nuklearnih elektrana i šta nam ta energija donosi.

Mihajlović ističe da, ukoliko se budemo opredelili na izgradnju nuklearne elektrane do 2050. godine, da će se raditi sa najboljima i biti korišćene najbolje tehnologije.

-Prvo, otvorićemo potpuno raspravu o tome. Drugo, slažem se da od trenutka kada je donet moratorijum, odnosno zabrana izgradnje nuklearnih elektrana u našoj zemlji 1986. godine, tada su zatvoreni svi smerovi na fakultetima i više se ne uči o tome. Potrebna nam je najnovija tehnologija i da učimo gde je to najbolje i ukoliko se budemo odlučili za to da to svakako radimo u partnerstvu- rekla je Mihajlović.

Ističe da je suština u tome da Srbija može da ima dovoljne količine struje koje proizvodi na svojoj teritori i da ne mora da uvozi nijedan kilovat struje, ako krene pod hitno da gradi svoje kapacitete.

Govoreći o obezbeđivanju dovoljnih količina energije za našu zemlju, Mihajlović je navela da je u tom smislu važno i da EPS gradi energetske objekte, što nije učinio u poslednjih 30 godina, a država će širiti i praviti nova skladišta gasa, tražiti druge snabdevače gasa.

S druge strane, ističe, država će se truditi da u budućnosti što više energije dobija iz hidroelektrana, velikih solarnih elektrana, vetroelektrana...

-Ministarstvo je napravilo jedan plan i vrednost potencijalnih investicija koje bi trebalo da napravimo iznosi preko 17 milijardi evra, što je ogroman novac, ali vrednost projekata u infrastrukturi i saobraćaju je više od 20 milijardi evra. Dakle, to nije nedostižno. Dakle, hidro, vetar, solar i gasne elektrane koje treba da se prave ovde, jer nema nijednog razloga ako već imamo, a imaćemo tri gasovoda da to ne radimo, i naravno potencijalna mogućnost razgovora o modularnim nuklearnim elektranama- rekla je Mihajlović.

Govoreći o sredstvima u budžetu za 2022. godinu za Ministarstvo rudarstva i energetike, izrazila je zadovoljstvo što je on viši za nekih 35 odsto i to upravo u delu energetske efikasnosti i zbog subvencija za solarne panele.

Navodi da je jedan deo energetske bezbednosti vezan za izgradnju novih kapaciteta, a da je drugi pravac da se smanji potrošnja električne i toplotne energije, koju, kako kaže, u našoj zemlji trošimo četiri puta više nego sve zemlje u EU.

-Da bismo to uradili pokrenuli smo projekat za zamenu stolarije i subvencije za to i za postavljanje solarnih panela na porodičnim kućama. Okrenuli smo se stanovništvu, koje pre nije moglo da zameni vrata i prozore, država daje 50 odsto sa opštinom ili gradom, a drugih 50 odsto domaćinstva- navela je Mihajlović.

Kaže da je do sada objavljen jedan poziv za zamenu stolarije i jedan za solarne panele, da je interesovanje neverovatno, zbog čega će tokom sledeće godine biti najmanje tri ili četiri poziva za stolariju i solarne panele.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad