23°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Jutarnji Program TV Happy

Izvor: Tanjug

SELAKOVIĆ: Još jedan uspeh Srbije, trgovina sa Azerbejdžanom utrostručena

 Međusobna trgovina Srbije i Azerbejdžana je na relativno niskom nivou, ali tokom poslednje tri godine raste trgovina robom, to jest izvoz u Azerbejžan, poručio je danas u Bakuu šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

VAŽNO:

POSLAT POZIV IZ TUŽILAŠTVA! Saslušanje odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru 26. avgusta!

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA SPORTISTIMA SA KOSOVA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK: Paklene vrućine, ali ponesite kišobran!

NOĆ ZA NAMA: Hitna pomoć intervenisala 23 puta

On je na šestom zasedanju Međuvladine komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Azerbejdžana poručio da je prošloj godini nastavljen pozitivan trend rasta, uprkos pandemiji, a da je trgovina utrostručena u poređenju sa 2019. i dostiže 23,4 miliona dolara.

Selaković je istakao da Vlada Srbije intenzivno radi na stvaranju podsticajnog investicionog i poslovnog ambijenta i usvajanju zakona kako bi ubrzala privlačenje još više stranih investicija.

Srbija svake godine privlači sve više stranih direktnih investicija (SDI).

Tokom prošle godine, SDI su ostale snažne uprkos pandemiji, sa prilivom od tri milijarde evra, a tokom prvih šest meseci ove godine, priliv stranih direktnih investicija dostigao je 1,72 milijarde evra, što je povećanje od 19 odsto, poručio je Selaković.

Blagi pad izvoza robe u prošloj godini od 2,7 odsto bio je podstaknut smanjenjem izvoza prerađivačke industrije zbog pogoršanja spoljne tražnje, kaže Selaković i dodaje da ove godine očekuje potpuni oporavak izvoza roba i usluga sa nominalnim rastom od preko 20 odsto.

Šef srpske diplomatije rekao je i da je najintenzivnija saradnja između Srbije i Azerbejdžana u prethodnom periodu bila u oblasti putne infrastrukture, sa završetkom izgradnje deonice Ljig- Preljina.

Izrazio je zadovoljstvo što je azerbejdžanska kompanija Azvirt doprinela završetku tog projekta, naglašavajući da su u pripremi novi zajednički projekti.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar