5°C

Beograd

Photo: Tanjug/Prinskrin

Izvor: tanjug

DODIK IZJAVIO: Nisam spreman da žrtvujem mir

Golden Rose ad

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je večeras u Beogradu da je stanje u BiH složeno, ali da niko o tome u Sarajevu ne želi da sedne i da razgovara, već se govori o nekim sukobima i prizivanju sancija.

-Nikakvi sukobi nisu mogući, nisam spreman da za Republiku Srpsku žrtvujem mir, ali sam lično spreman da se žrtvujem za Republiku Srpsku-poručio je Dodik na zajedničkoj konferenciji za medije sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ I DODIK POSLE SASTANKA: Republika Srpska se suočava sa velikim pritiscima (VIDEO)

Dodik je rekao da političko Sarajevo želi da vlada po svim pitanjima kako bi upravljali političkim procesima.

- Pre neki dan je bila sednica Sudskog tužilačkog veća. Šest Bošnjaka je glasalo da se smeni predsednik, koji je Hrvat. Nijedan Srbin nije glasao. I to žele da urade u Sarajevu, da preuzmu kontrolu i da upravljaju procesima u BiH- rekao je Dodik.

Imate i one koji galame i prizivaju razne sankcije, rekao je on i dodao da ih on već ima i prema tim sankcijama predstavnici SAD ne bi smeli da razgovaraju sa njim, a razgovaraju.

Istakao je da nisu problem Amerikanci već, kako je rekao, neki naši koji pokušavaju da prave neku svoju politiku i da na taj način šalju velike poruke.

On je u tom kontekstu pomenuo SDS za koju se, kazao je 1999. u Vašingtonu založio da ne bude proglašena terorističkom organizacijom, a čiji čelnik (Mirko Šarović) priziva sankcije i Republici Srpskoj i njemu.

Mir u BiH, istakao je, nema alternativu, ali da će čelnici Srpske nastavit borbu za svoja prava propisana Ustavom.

PROČITAJTE JOŠ: VUČIĆ RAZGOVARAO SA ORBANOM: Spremni smo da gradimo nuklearnu elektranu

Rekao je i da iz Beograda nosi poruku srpskog predsednika da mir nema alternativu.

-Ali, ako neko misli da pod pretnjom rata treba da predamo Republiku Srpsku, to nije realno, jer mi se samo borimo za prava zapisana u Ustavu BiH. Mi ne želimo ništa što pripada BiH -rekao je Dodik i istakao da "ili će to biti rešeno ili ćemo morati da preduzimamo mere za spas naših prava".

Dodik je dao punu podršku inicijativi Otvoreni Balkan i najavio da će, kako je naveo, neki ljudi u Sarajevu prihvatiti da se BiH priključi toj inicijativi.

Srpski član Predsednistva BiH je rekao i da treba produžiti misiju Eufor-altea za narednu godinu, koja se, inače, svake godine iznova definiše u Savetu bezbednosti UN.

-Treba produžiti misiju Altea, na Savetu bezbednosti je UN da o tome odluči, mi nemamo ništa protiv da bude ista i u 2022.- rekao je Dodik.

Pojašnjavajući složenost trenutne situacije u BiH, Dodik je rekao da je aktuelno stanje kulminacija raznih događaja u prošlosti.

PROČITAJTE JOŠ: DIJALOG VLASTI I OPOZICIJE: Izbori 3. aprila, kampanja po novim pravilima

-Ustavni sud oduzima zemljište Republici Srpskoj, čini sve da ukine prava Srpskoj, status poljoprivrednog zemljišta i šuma,Srpska se kao potpisnica svih aneksa Dejtonskog sporazuma i aneksa Ustava razvlašćuje- rekao je Dodik.

Kao primer je naveo poljoprivredno zemljište i šume, što, kako je rekao, nije učinjeno u Federaciji BiH ni u Distriktu Brčko, koji je zajedničko vlasništvo dva entieteta.

Aktuelna situacija, podsetio je, kulminiralo je nametanjem zakona i odluka bivšeg visokog predstavnika, zatim učešćem članova Predsedništva BiH u Ujedinjenim nacijama i nizu drugih skupova, bez zajedničke saglasnosti, ali i odlaganja zajedničke vojne vežbe Republike Srpske i Srbije.

Ta pitanja istakao moraju se rešavati na pravi način, a ne da se za to vreme pokrenu neke nepotrebne i nebitne teme.

Podsetio da je Republika Srpska u gotovo nemogućoj atmosferi pritiska dala saglasnost da se ukine Vojska Republike Srpske da bi se formirale Oruzane snage BiH.

Svi napori da to pitanje uđe u Ustav BiH su propali i Ustav BiH danas ne prepoznaje nadležnosti BiH za odbranu.

PROČITAJTE JOŠ: Parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji održaće se trećeg aprila!

-Jasno je da je kulminacija negativnih i nepovoljnih događaja po Republiku Srpsku dovelo do reakcije i razgovora sa predsednikom Vučićem kako bismo, kako je kazao, došli do najboljh procena.

Jer Republika Srpska je povređena, razvlašćuju nas od međunarodnog faktora, a na kraju dobili smo visokog predstavnika koji nije imenovan u Ujedinjenim nacijama -naveo je Dodik.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad