22°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen /Al Jazeera Balkans

Izvor: Tanjug

POLITIČKI ŠAH - MAT: Poražen Izetbegović

 Predsednik bošnjačke Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da odluka parlamentarnih stranaka u Repubici Srpskoj o odbacivanju zakona kojima se kažnjava poricanje genocida u Srebrenici i neučestvovanju u donošenja odluka u državnim organima "taktiziranje".

VAŽNO:

POSLAT POZIV IZ TUŽILAŠTVA! Saslušanje odgovornih za urušavanje zgrade na Vračaru 26. avgusta!

PREDSEDNIK VUČIĆ DANAS SA SPORTISTIMA SA KOSOVA!

VREMENSKA PROGNOZA ZA UTORAK: Paklene vrućine, ali ponesite kišobran!

NOĆ ZA NAMA: Hitna pomoć intervenisala 23 puta

On je rekao da je u pitanju taktiziranje i da će stranke iz RS jedno vreme praviti krizu, a kasnije odustati, jer, kako tvrdi, "nisu u pravu".

"Tada bi svi išli na kolektivne godišnje odmore, faktički parlamentarci, članovi Saveta ministara, tako da bi avgust svakako bio mesec vakuuma u radu. Pomerili su to za sedam dana, tako da će verovatno taktizirati da vide mogu li šta dobiti u narednih 40 dana, a onda će se u septembru sve nastaviti", rekao je Izetbegović.

"Koje je to pravo ugroženo srpskim predstavnicima? Pravo da negiraju genocid, pravo da slave ratne zločince, pravo na jedan aparthejd koji živimo u RS. U RS imamo 20 odsto nesrba, a samo je tri posto na rukovodećim funkcijama. U RS je Bošnjacima zabranjen bosanski jezik, u RS se osveštavaju, dakle imaju srpske slave pravoslavne, državne institucije, škole. Oni misle da su ugroženi?", upitao je Izetbegović.

Dodao je da poslednjom odlukom odlazećeg Visokog predstavnika Valentina Incka "ne samo da se neće negirati genocid, ne samo da neće slaviti zločince, nego će sve ovo što je nabrojao, celi ovaj katalog, polako odustati od toga".

"Kažu da bi želeli da se dogovorimo, da se ništa ne nameće. Sve možemo da se dogovorimo, ovo sve što sam nabrojao i još mnogo toga. Jedno vreme će da prave krizu i onda će da odustanu, jer nisu u pravu", kazao je Izetbegović.

Lideri političkih partija iz Republike Srpske zaključili su juče na sastanku da srpski predstavnici u institucijama BiH, odnosno Predsedništvu, Savetu ministara i Parlamentu BiH ne učestvuju u donošenju odluka.

Praktično, to znači da se srpski predstavnici neće povući iz institucija, ali da neće učestvovati u radu i donositi odluke dok se ne reši pitanje nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida u BiH.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar