16°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Sputnjik

PEKING ZAGRMEO: Radioaktivnu vodu pošaljite Americi!

Prethodno je Moskva izrazila veliku zabrinutost

NAJVAŽNIJE VESTI

VUČIĆ SUTRA NA TORLAKU: Uručivanje vakcina za RS

MALI NAJAVIO: Kula Beograd gotova do kraja juna

VELIKO HAPŠENJE NA KOSOVU: Palo 25 osoba zbog trgovine oružjem

JEZIVO, UHAPŠEN SVEŠTENIK: Napastvovao devojčicu (14) i krenuo da je pipka i ljubi

Vlada Japana je u ponedeljak donela odluku da se ogromne količine radioaktivne vode iz nuklearne elektrane Fukušima ispuštaju u naredne dve godine u Tihi okean, čemu se ogorčeno protive lokalni ribari, žitelji okolnih mesta i vlade mnogih država, dok su vlasti SAD podržale Tokio u ovoj nameri.

Portparolka kineskog Ministarstva spoljnih poslova iznela je novi predlog - Vašington treba da uzme radioaktivnu otpadnu vodu iz Fukušime s obzirom na to da insistira na tome da je voda dovoljno bezbedna da se izlije u mora oko Japana.

Hua Čunjing, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine na Tviteru je izrazila protivljenje Pekinga japanskim planovima za ispuštanje više od milion tona prečišćene radioaktivne otpadne vode iz nuklearne elektrane Fukušima u okean.

- Japan i SAD tvrde da je prečišćena nuklearna otpadna voda iz nuklearne elektrane Fukušima u skladu sa međunarodnim bezbednosnim standardima i čak pitka. Zašto onda tu vodu ne zadrže za sebe? Ili, zašto je ne spakuju i pošalju u SAD? - napisala je portparolka na Tviteru i objavila crteže koji pokazuju da će nuklearna otpadna voda uticati na pijaću vodu i zdravlje ljudi.

Ona je dodala da bi bilo bolje da postoji međunarodna procena bezbednosti nuklearne otpadne vode iz Japana pre nego što je iko popije.

Radioaktivna voda se skladišti u nuklearnoj elektrani Fukušima Daiči od 2011. godine kada su reaktori u ovom postrojenju oštećeni u zemljotresu i cunamiju, a kontaminirana voda za hlađenje reaktora počela da curi.

Tokijska elektro kompanija (TEPKO) koja upravlja Fukušimom saopštila je da će krajem naredne godine biti popunjeni kapaciteti za skladištenje radioaktivne vode, a premijer Japana Jošihide Suga ocenio je da je ispuštanje zagađene vode u Tihi okean najrealističnija i neizbežna opcija. 

U utorak je Peking Tokio nazvao krajnje neodgovornim i pozvao na konsultacije sa susednim zemljama i relevantnim stranama. Južna Koreja takođe je protestovala protiv te odluke, a Rusija je zbog toga izratila zabrinutost.

- Izražavajući ozbiljnu zabrinutost, očekujemo da vlada Japana pokaže odgovarajući stepen transparentnosti i obavestiti zainteresovane zemlje o svojim akcijama, koje mogu izazvati radijaciju - navodi se u izjavi Marije Zaharove, portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije. 

Američka administracija jedina je iskazala podršku odluci vlade Japana da ispusti kontaminiranu, radioaktivnu vodu iz nuklearne elektrane Fukušima u Tihi okean, uz ocenu da je takva odluka u skladu sa globalnim bezbednosnim standardima.

- Vlada Japana je postupila transparentno u donošenju ove odluke - saopšteno je iz Stejt departmenta. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar