14°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Happy BSC

NATO I PENTAGON ZABRINUTI: Rusija ograničava pristup Crnom moru

Pentagon i NATO pozivaju Rusiju da odustane od zabrane ulaska stranim brodovima u pojedine delove Crnog mora.

NAJVAŽNIJE

NOVI KORONA PRESEK: Vakcine i mere daju rezultat

VREME ZA PRVI MAJ: Da li nas čeka sunce ili LEDENI TALAS?

LETOVANJE U GRČKOJ: Nova pravila za prelazak preko granice

- Znamo da je Rusija saopštila da namerava da zabrani stranim brodovima i državnim plovilima da prolaze kroz Kerčki moreuz, Azovsko more i pojedine delove Crnog mora do oktobra, pozivajući se na vojne vežbe - rekao je portparol Pentagona DŽo Kirbi.

Prema njegovim rečima, to je „još jedan primer kampanje usmerene na podrivanje Ukrajine“.

- Pozivamo Rusiju da prekine sa pretnjama brodovima u regionu i da odustane od gomilanja snaga kod ukrajinskih granica - poručio je portparol Pentagona.

Istovremeno je dodao da će američki vojni brodovi nastaviti da uplovljavaju u Crno more.

- Rutinski smo koristili vojne brodove u Crnom moru i to će se nastaviti - precizirao je on.

Oglasila se i portparolka NATO-a Oana Lungesku koja je saopštila da je Alijansa zabrinuta zbog planova Rusije da ograniči pristup pojedinim zonama Crnog mora.

-Zabrinuti smo zbog informacija o tome da Rusija planira da ograniči pristup pojedinim zonama u Crnom moru i Kerčkom moreuzu. To će se smatrati neopravdanim delovanjem i delom destabilizujućeg ponašanja Rusije. Pozivamo Rusiju da garantuje slobodan pristup ukrajinskim lukama u Azovskom moru i da obezbedi slobodu plovidbe- napisala je predstavnica NATO-a na Tviteru.

PROČITAJTE JOŠ

NAPRED TORLAK, NAPRED SRBIJA! Sjajne vesti stižu od Vučića: Kreće proizvodnja četvorolovalentne vakcine za grip (VIDEO)

HAPŠENJE U ŠAPCU: Priveden zbog iznude novca

OGLASIO SE KREMLJ: Putin će doneti odluku o susretu sa Bajdenom

Prema njenim rečima, „militarizacija Krima, Crnog i Azovskog mora ugrožava nezavisnost Ukrajine i podriva stabilnost u regionu“.

- Pozivamo Rusiju na momentalnu deeskalaciju, prekid provokacija i poštovanje međunarodnih obaveza - istakla je Lungesku.

Prema informacijama iz biltena Uprave za navigaciju i okeanografiju Ministarstva odbrane Rusije, koji je objavljen 14. aprila, od 21.00 časova 14. aprila do 21.00 časova 31. oktobra obustavlja se ostvarivanje prava na mirni prolazak kroz teritorijalna mora Rusije za inostrane vojne brodove i druga državna plovila u tri regiona Crnog mora. Pritom je istaknuto da zone planirane za zatvaranje neće ometati plovidbu kroz Kerčki moreuz, a sve zone se nalaze u teritorijalnim vodama Rusije.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine izrazilo je protest Rusiji zbog zatvaranja dela akvatorije Crnog mora, istakavši da je to učinjeno navodno pod izgovorom održavanja vojnih vežbi. Pritom, Kerčki moreuz i prilaz njemu, prema podacima iz biltena, ne ulaze u navedene zone, a svi rejoni u kojima je planirano zatvaranje protežu se samo do spoljne granice teritorijalnog mora Rusije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar