1°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Tanjug

TURSKA OPTUŽILA EU ZA DVOSTRUKE STANDARDE: Zadržava svoje strateško opredeljenje za punopravno članstvo

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da današnji godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku pokazuje "dvostruke standarde" EU i odbacilo je "nepravedne kritike i neutemeljene tvrdnje". 

Turska je još optužila Uniju da nije ispunila svoja obećanja Ankari, kao i da ne ispunjava svoje obaveze.

PROČITAJTE JOŠ: KORONA U RUSIJI: Moskva uvodi oštre mere protiv širenja Kovid-19

-Turska na najjači način zadržava svoje strateško opredeljenje za punopravno članstvo u EU- saopštilo je ministarstvo.

Ankara je poručila i da EU, uzimajući u obzir zajedničke opšte interese, treba da Tursku vidi kao zemlju kandidata koji pregovara, a ne kao partnera sa kojim će imati odnose svakodnevnog davanja i uzimanja.

PROČITAJTE JOŠ: Izrael će odobriti boravak 4.000 Palestinaca

Evropska komisija saopštila je danas da je proces pridruživanja Turske zastao zbog ozbiljnih demokratskih nedostataka, u svom najkritičnijem godišnjem izveštaju od kada je Ankara započela pregovore o članstvu pre 16 godina.

Evropska komisija usvojila je danas Paket proširenja za 2021. koji uključuje godišnje izveštaje o napretku u sprovođenje suštinskih reformi na Zapadnom Balkanu i u Turskoj i saopštila da je vlada predsednika Redžepa Tajipa Erdogana odgovorna za eroziju demokratije i vladavine prava i da je zanemarila preporuke EU od prošle godine.

-U trenutnim okolnostima, pregovori o pristupanju Turske su efektivno stali- navodi se u saopštenju EK.

EK navodi da postoji ozbiljna zabrinutost EU u vezi sa stalnim pogoršanjem demokratije, vladavine prava, osnovnih prava i nezavisnosti pravosuđa koja nije rešena, kao i da zemlja konstantno nazaduje u mnogim oblastima.

PROČITAJTE JOŠ:JEZIVO! Policajci ispalili 12 metaka u tinejdžera!

U izveštaju za 2021. Komisija je dovela u pitanje sposobnost Turske da preuzme obaveze članstva i navela da je Ankara nastavila reforme u oblastima od ekonomije do vladavine prava na prilično “ad hoc” osnovama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad