0°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: tanjug

Bez bustera Kovid sertifikati u EU ne važe nakon 9 meseci

Evropska komisija predložila je da se upotreba sertifikata o vakcinaciji ograniči na 9 meseci od primanja poslednje doze primarne vakcinacije, a da se važenje dokumenta automatski produžva dobijanjem buster doze vakcine protiv Kovid-9.

Ukoliko je usvoji Savet EU, ova odluka bi trebalo da stupi na snagu 10. januara, navode u Komisiji.

-Sada je moguće da se buser doza pokaže i na sertifikatu, a osoba koje je dobila buster dozunakon prve runde vakcinacije smatraće se potpuno vakcinisanom- kaže komesar za pravosuđe, Didije Rejnders.

Na konferenciji za medije u Briselu, Didije Rejnders je naglasio da naučni dokazi pokazuju da efikanost vakcine pada posle 6 meseci od pune vakcinacije.

-Zato kada je reč o validnosti sertifikata predlažemo još dodatna tri meseca za davanje buster doze kao bi se prilagodile kampanje vakcinacije i građani došli do buster doza. Posle devet meseci sertifikati neće biti prepoznati ukoliko se ne dobije i buster doza- kaže Rejnders.

U EK naglašavaju da važenje buster doze ”još nije utvrđeno” i da je moguće je da će zaštita nakon bustera trajati ”duže nego nakon primarne vakcinacije”.

EK je danas preporučila primenu ”personalnog pricipa” kada je reč o putovanjima unutar EU koji isključuje primenu samo epidemiološke mape kao instrumenta za određivaje kriterijuma i restrikcija.

Mape će ostati u upotrebi, ali će se boje na mapi određivati na osnovu kombinacije tri kriterijuma- broja novozaraženih, testiranih i vakcinisanih, navode u Komisiji.

-U ovom slučaju restrikcije ne bi trebalo da budu primenjivane na one koji dolaze iz ”zelenih zona” gde je nizak nivo transmisije virusa, a trebalo bi da budu primenjena na nevakcinisane i one koji nisu preležali kovid, a dolze iz zona viskoe transmisije virusa- objašnjava Rejnders.

Kada su u pitanju deca ispod 6 godona, na njih ne bi trebalo da se primenjuju restrikcije tokom putovanja, dok se za one koji su stariji od 12 godina primenjuju ista pravila kao i za odrasle.

Predlog EK daje i više efikasnosti i koordinacije tzv. sigurnosnoj kočnici, koja bi se primenjivala u slučaju širenja novih varijanti virusa ili rapidnog pogoršanja epidemiloške situacije.

U Briselu naglašavaju da je do sada u EU izdato 650 milona sertifikata i da je 51 zemlja, uključujući i Srbiju, povezana ovim sistemom.

Kada su uvedeni prošlog leta sertifikati su bili oročeni na godinu dana, ali se očekuje da će se taj period produžiti i za još najmanje godinu dana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad