12°C

Beograd

Photo: freepik

Izvor: ALO.rs

DA LI STE ZNALI DA SA NJENIM UNOSOM MOŽE DA SE PRETERA? Ovo su signali da pijete previše vode!

Verovatno znate da postoje posledice ako pijete previše alkohola ili gaziranih napitaka, ali možda niste znali da možete popiti i previše vode

U FOKUSU:

NOVI KORONA PRESEK: Srbija na samo korak do pobede nad koronom!

VESIĆ TRAŽI: Od OVOG DATUMA koncerti i mature! Ostvarene brojke vakcinacije

NAPADNUTO DVOJE SRPSKIH DRŽAVLJANA U SPLITU!

STIŽE NOVIH 5.000 DINARA! Pravo imaju svi, ali morate što pre da se prijavite

VULIN NIJE OPTIMISTA PRED NASTAVAK DIJALOGA: Tamo gde se Šiptari apsolutno pitaju, Srba nema!

Unos vode zavisi od toga gde živite odnosno klimatskim usovima, godišnjem dobu, o telesnoj masi, zdravstvenom stanju, o tome koliko ste aktivni. Preporuke za dnevnu potrebu tečnosti (uključujući vodu kao i ostale tečnosti unesene hranom i drugim napitcima) iznosi 3,0  litre za muškarce i 2,2 l za žene. Kod veće fizičke aktivnosti, viših temperatura, u vlažnom i toplom podneblju potrebno je uzimati dodatne količine vode. Unos vode treba povećati za vreme trudnoće i dojenja te kod nekih zdravstvenih stanja (povišene telesne temperature, proliva, povraćanja). Dan započnite jutarnjom čašom vode (2 dcl) i pijte je tokom celog dana. Čaša mlake vode ujutro podstiče probavu i pomaže jutarnjem pražnjenju creva, stoji na stranicama

A kako sve telo može gubiti vodu? 

Telo gubi vodu disanjem (oko 1,5 litre), znojenjem, mokrenjem (oko 1 litre), pražnjenjem creva, ali i povraćanjem ili krvarenjem. Svu tu izgubljenu tečnost potrebno je nadoknaditi kako bi telo i dalje dobro funkcionisalo. Prvi znakovi blage dehidratacije (nedostatka tečnosti u organizmu) su umor, razdražljivost, nervoza, slabost, glavobolja, smanjena koncentracija, suva usta, suva koža, tamna mokraća.

Smanjeni unos tečnosti smanjuje volumen krvi, a tako se smanjuje prenos hranjivih tvari, hormona, kiseonika i remeti normalno funkcionisanje svih stanica u našem telu. Osobe koje piju nedovoljno vode ili ne nadoknađuju gubitak tečnosti imaju povećan rizik taloženja soli i stvaranja kamenaca u bubrezima i žuči; povećan rizik za poremećaje mentalnih funkcija, probavne i srčane tegobe.

Otkrijte pijete li previše vode

Iako sva tečnost koju pijete ne mora biti voda, ne biste trebali preterivati sa slatkim napicima. Ako niste sigurni da pijete dovoljno tečnosti, upitajte se osetite li često žeđ, a ako je odgovor pozitivan, verovatno pijete premalo. Isto tako možete proveriti i urin, ako je svetle boje i čist, verovatno ste pazili na dovoljan unos tekućine.

PROČITAJTE JOŠ

OTVARA SE SEZONA NA ADI: Lepo vreme i vikend - savršen spoj za uživanje na beogradskom moru

MINISTAR MOMIROVIĆ ZA HAPPY TV: Istorijski trenuci! Radovi na novoj infrastrukturi biće gotovi do 2023.

VELIKA AKCIJA DRŽAVE! Zajedničkim snagama Ministarstva finansija i BIA: Zatvoreno 17 objekata!

STANJE NA PUTEVIMA: Najavljene padavine mogu otežati vožnju, na putevima pojačan saobraćaj!

Češće se javlja problem nedovoljne hidratacije od poblema preteranog ispijanja vode, ali ipak se može i to dogoditi i može biti opasno. Bubrezi mogu izbaciti određenu količinu vode, a ako pijete preterano, to može voditi do stanja koje je opasno po život a naziva se hiponatrijemija. Radi se primarno o stanju poremećaja ravnoteže vode u organizmu. Radi se o apsolutnom ili relativnom višku vode u poređenju s ukupnim netrijumom u organizmu

Ovo su signali koji otkrivaju da pijete previše vode

Iako se retko događa da se pretera u ispijanju vode, to se može dogoditi sportistima koji će se truditi svim silama da popiju dovoljno tečnosti kako bi mogli dati bolje rezultate. Osobe koje imaju bolesti bubrega, jetre ili srca mogu češće iskusiti preteranu hidraciju.

Pa kako znati da ste popili previše vode? Jedan od signala da pijete više od preporučene dnevne doze vode, je mučnina, a može se javiti i povraćanje, zbunjenost i dezorijentacija.

Ozbiljniji signali ukljućuju grčenje mišića ili osećaj slabosti u mišićima. Može doći i do napada te gubitka svesti, a važno se u ovom slućaju obratiti lekaru.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar