14°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: kurir

ČUDAN EKSPERIMENT! Muzika utiče na UKUS SIRA!

Neobičan eksperiment sproveden u Švajcarskoj pod nazivom "Cheese in Surround Sound" pokazao je da izlaganje sazrevajućeg sira muzici rezultira boljim ukusom.

Studija je sprovedena jer su naučnici hteli da ispitaju kako mikroorganizmi koji daju ukus siru mogu da reaguju na različite vrste zvučnih talasa.

VAŽNO

NIKO ME NIJE ZABRANIO, UMRO SAM OD KORONE! Cela Srbija gledala dr Nestorovića na HAPPY TV

PRVI PUT U ISTORIJI! Rusija poslala 20 RATNIH BRODOVA na ove pozicije!

ZAPLENJENO 82 KILOGRAMA MARIHUANE! Pohapšeno više dilera!

MANDIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Srušili smo Mila Đukanovića, možemo i jednog Krivokapića!

KON ZADOVOLJAN, ALI I ZABRINUT: U riziku smo da nam delta soj opstane među mladima

NEMA NIKAKVE SUMNJE! Vojska Srbije će pokazati SNAGU!

Tokom testiranja, devet identičnih kolutova ementalera od 22 kilograma stavljeno je u pojedinačne drvene sanduke i puštano im je pet različitih muzičkih žanrova i tri različite frekvencije (visoka, srednja, niska).

Svakom komadu sira je dodeljena pesma koju je "slušao" 24 sata tokom procesa sazrevanja, i tako šest meseci. Neke od melodija bile su Mocartova "Čarobna frula", Led Cepelin "Stairway to Heaven" i "Tribe Called Quest" – "Jazz (We got got)".

Ovi akustični kolutovi sireva zatim su podvrgnuti ispitivanjima prehrambenih tehnologa sa Univerziteta primenjenih nauka u Cirihu. Zaključeno je da "sirevi izloženi muzici imaju opšte blaži ukus u poređenju s kontrolnim uzorcima koji nisu bili izloženi".

PROČITAJTE JOŠ

OVO JE MESTO ODLUKE! Rat između Rusije i Amerike će početi ovde!

GORI AUTOBUS NA ZVEZDARI! Celo vozilo u plamenu

LANČANI SUDAR KOD PARAĆINA: Povređeno šest osoba

ODBILA IH JE: Opra Vinfri ne želi da bude kuma maloj Lili, a za to ima dobar razlog!

Hip-hop uzorak bio je najukusniji od svih sireva izloženih muzici, rekli su istraživači. Ti neverovatni rezultati pokazuju kako bioakustični uticaj zvučnih talasa utiče na metaboličke procese u siru.

Sirevi su zatim predstavljeni visokokvalifikovanim kulinarskim stručnjacima u testu slepog ukusa. Utvrdili su da su sirevi koji su bili izloženi niskim frekvencijama bili slađi od ostalih.

-Za kuvara poput mene ovi rezultati su fascinantni. To nam otvara nove puteve u smislu kreativnog rada s hranom u budućnosti- rekao je švajcarski kuvar Benjamin Lizi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar