33°C

Beograd

Photo: freepik gpointstudio

Izvor: Objektiv.rs

PSIHOTERAPEUT OBJAŠNJAVA: Ovo su znaci da je vreme za RASKID VEZE!

“Da li je stvarno vreme za raskid?” ,”Kako da mu/joj saopštim to?”, samo su neki od mnogobrojnih pitanja koja postavljamo sebi ukoliko nismo sigurni šta dalje.

U FOKUSU:

TUGA! Preminuo bivši trener Zvezde Milan Kasanović

U JUNU SE ŽIVOT VRAĆA U NORMALU? Ovo su uslovi kriznog štaba za popuštanje mera

JEZIVA TRAGEDIJA NA MAGISTRALI: Nišlije s mosta sletele u reku, ima mrtvih

LONČAR UOČI SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Ne licitirati s merama već sačekati brojku zaraženih posle uskršnjih praznika!

VRHUNSKA FORMA DVOJICE TENISERA! Novak dobio teškog rivala u četvrtfinalu Rima!

A kako biste odgovorili na ova pitanja, stručnjaci objašnjavaju kako da, na najbolji mogući način, pristupite odluci kako da raskinete sa nekim sa kim živite.

Kako da znate kada je vreme za raskid?

– Odluka da se izađe iz veze ne bi trebalo da se donese ishiteno, niti da se saopšti partneru, a da prvo ne razmislite dobro o tome – objašnjava Nikol Burkens, terapeut.

Jasno objasnite razloge zašto mislite da je vreme da raskinete vezu.

Možda vam veza ne prija pa se osećate nesigurno, ili ste možda shvatili da vaša veza ne vodi ničemu. Ako partneru niste izneli jasne stavove pre nego što raskinete, onda je to upravo ono što bi trebalo da uradite. Takođe, nije loša ideja da pre toga popričate sa porodicom i prijateljima o vašoj odluci i svojim osećanjima kako biste dobili jasniju sliku.

 

Evo nekih znakova da bi trebalo da raskinete:

  • Ljubav i podršku osećate samo kada ste srećni.
  • Osećate se loše u prisustvu partnera.
  •  Teško nagovarate partnera da više vremena provodite zajedno.

 Priprema za raskid

Kada ste doneli ovu odluku, poterban vam je plan kako da saopštite svom partneru.

– Izaberite najbolje vreme za razgovor sa partnerom koje oboma odgovara, i unapred ga obavestite – kaže Nikol.

Razgovarajte sa poštovanjem, držite se svojih stavova čvrsto i zapamtite zašto uopšte vodite ovaj razgovor. Vašem partneru će verovatno biti potrebno vreme da procesuira vašu odluku.

Budite otvoreni i zajedno napravite plan kako ćete dalje.

PROČITAJTE JOŠ

DOKTORA KOČOVIĆ IZNEO NAJNOVIJU ANALIZU: Pre nego što krenete na letovanje, dobro pogledajte OVO!

BISER SRPSKOG TURIZMA: Manastir Mileševa i remek-delo srednjovekovne umetnosti

IZDALI POD ZAKUP LEGAT KNEZA MILOŠA! Zbog propusta gradskih komisija, pet parcela JP "Ljubičevo" u Požarevcu našlo se u martu na licitaciji!

GOJAZNOST NIJE JEDINI RAZLOG: Šećer je gorivo za ovu opasnu bolest

Kako dalje?

Nastaviti dalje je teško, zato vam terapeutu savetuju da ovo vreme što više provodite sa prijateljima i porodicom.

Postoji bezbroj osećanja koja se javljaju nakon raskida, tuga, strah, briga, i slično. Smatra se da raskid izaziva mnogo krivice kod osobe koja je donela odliku ali to je prirodna reakcija.

– Ukoliko se ovako osećate, setite se da ste odluku doneli sa razlogom, iako je to povredilo vašeg partnera – ističe Nikol i dodaje da vam je dozvoljeno da donosite odluke koje su vezane za vašu sreću i mir.

Kao i svaka veza, dobro je da sebi date vremena pre nego što se ponovo upustite u vezu sa nekim. To ne znači da postoji tačno i određeno vreme za to, samo pokušajte da budete iskreni prema sebi i postavite granice šta želite u vezi.

Na kraju, ako još uvek, uz nekog razloga, morate da živite sa partnerom u istom stanu, komunikacija je veoma  važna. Postavite granice, dajte jedno drugom prostora i nastavite da razgovarate iskreno.

Ipak, kao što smo rekli, raskid nije lak, posebno ako ste navikli da sa nekim budete non stop. Ali zapamtite da vi birate ono što vas čini srećnim i šta vam treba.

I kao što kažu, “Kada se jedna vrata zatvore, druga se otvore”. Zato gledajte pozitivno na sve što vam se dešava u životu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar