14°C

Beograd

Photo: freepik

Izvor: BebaMur

SUOČITE SE SA STRAHOM! Ne dozvolite da budete žrtva!

Kažu da je strah poput čudovišta koje se hrani samo sobom. To znači da kada se bojite i ne suočavate se sa strahom, to je kao da ga hranite da biste ga povećali. Lako je reći da se morate suočiti sa svojim strahovima. Ono što je zaista teško je pronaći pravi način za to.

NAJVAŽNIJE VESTI

ALBANCI PRETUKLI SRPSKOG MLADIĆA (22): Udarali ga i vikali "Ovo je naša imovina"

KADA SE VRAĆA PRAVO PROLEĆE: Meteorolog Đorđe Đurić dao odgovor, neće vam se svideti datum!

AKTIVIRANA AKCIJA "GNEV": Otkrivena najveća PREVARA ikada u Srbiji

NAJNOVIJE CIFRE: Evo koliko ljudi je vakcinisano u Beogradu, a obe doze dobilo je 368.223 ljudi

ZASEDA SKUPŠTINSKI ODBOR! Na dnevnom redu Predlog za PROMENU USTAVA Srbije u ovoj oblasti

Ponekad imate dovoljno hrabrosti, pa odlučite da se izložite uzrocima straha. Kao kad se bojite visine i savladate taj strah tako što  jednog dana odete na neko visoko mesto.

Problem je što ova taktika "sve ili ništa" ne funkcioniše uvek. Ponekad zastanete na pola puta ili doživite tako užasne senzacije da na kraju odlučite da se povučete i zauvek krijete od ovog straha.

- Ljubav plaši strah i na isti način, strah plaši ljubav. I ne samo da ljubav progoni strah; čak i inteligenciju, dobrotu, lepe i istinite misli i ostaje samo samo očaj; i na kraju dolazi strah od proterivanja čovečanstva iz čoveka - kaže Aldous Haklei.

U stvarnosti, prevazilaženje straha je dug proces. Ima svoje faze, svoja vremena i svoje metode. Najbolje je rešiti se uzroka uspostavljanjem strategije koja je zaista sposobna da vas oslobodi strahova.

 

Evo tri strategije za efikasno suočavanje sa strahom:

 

Razmislite o svojim strahovima

Prvo što treba da uradite je široka i duboka refleksija onoga što vas plaši. Morate se zapitati: "Čega se zapravo bojim?" i zapišite sve odgovore koji vam prolaze kroz glavu, čak i ako izgledaju apsurdno.

Postoje opravdani strahovi: bojite se vode jer ne znate da plivate; plašite se divljih životinja jer imaju superiornu fizičku snagu i reaguju instinktivno, bez argumenata i razloga. Ostali strahovi su iracionalni i nastaju iz razloga koje ne znate. Kada se plašite bezopasnih insekata, na primer, ili visine, čak i ako se nalazite u zgradi i nema šanse da padnete.

 

Upoznajte i prihvatite svoje strahove

Zbog toga, morate najbolje prepoznati svoje strahove. Ne borite se protiv njih, već ih prihvatite i gledajte ih pravo u "oči". Da li se plašite miševa? Zašto? Kada ste prvi put iskusili ovaj strah? Kako reagujete kada nađete miša ispred sebe? Vratite se izvoru svojih strahova, jer su gotovo svi povezani sa nedostatkom informacija. Ako se bojite ljubavi, pročitajte puno o njoj i saznajte mišljenja drugih. 

SAZNAJTE I OVO:

MOĆNA MULTI-VEKTORSKA POLITIKA! Svetski mediji o velikoj diplomatskoj pobedi Srbije zahvaljujući Kini

PREPORUKA NEMAČKOG ZDRAVSTVA: Posle prve doze AstraZeneke, druga doza treba da bude ova vakcina!

MIHAJLOVIĆ O RUDNIKU "JAMA": Nastavićemo da se bavimo ekoproblemima rudarstva

ĐOKOVIĆ PROGOVORIO O VAKCINACIJI: Konačno otkriveni detalji razgovora koji će promeniti SVE!

Identifikujte svoje resurse

Zbog straha se osećate bespomoćno i beskorisno. Ponekad vam je zapravo potrebno da zaboravite sve što znate i sve sa čime ste se suočili. Strah se u vama ponaša kao "crv" koji vam vezuje ruke i noge. Zbog toga je veoma važno promeniti svoju perspektivu.

Razmislite o svemu što ste radili dan za danom, što je zahtevalo snagu i karakter. Ponekad zaboravimo da jednostavno ustajanje ujutru i ispunjavanje svih obaveza koje imamo zahteva puno veština i vrlina. Razmislite o svim pozitivnim stvarima koje radite svakodnevno. Ne budite pohlepni da prepoznate svoje vrednosti.

Naprotiv: bez lažne skromnosti cenite sjajne osobine koje imate, bez kojih bi bilo nemoguće kretati se dan za danom.

 

Usredsredite se na svoj život, bez straha

Razmislite kakav bi bio vaš život bez strahova koji vas proganjaju, a koji vas verovatno ograničavaju i sprečavaju u mnogim stvarima. Razmislite o tome kako bi se stvari promenile da ne živite u senci straha. Napravite spisak svega što biste mogli da izučete iz toga. Pokušajte da se približite što je više moguće onome što vas plaši.

Na primer, ako je ono čega se bojite javni nastup, idite na konferencije i stanite u prvi red da biste bili blizu govornika. Upoznajte pozorišne glumce ili ljude koji blisko sarađuju sa publikom.

 

Napravite prvi korak

Sprečite sebe da budete žrtva straha. Zapamtite da ste uvek u stanju da reagujete na svoje strahove, čak i ako je to teško. Ova reakcija može biti izbegavanje onoga što vas plaši, ali cilj nije to učiniti mehanički ili kompulsivno, već racionalno.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti