14°C

Beograd

Photo: pixabay

Izvor: Alo, pink

GREŠKE MOGU BITI FATALNE: Evo koliko dugo smete da koristite TABLETE PROTIV BOLOVA

Kako deluju najčešći analgetici koji su svima nadohvat ruke i koliko se dugo smeju uzimati u kontinuitetu? Kada govorimo o tabletama protiv bolova, posebno je važno istaći one prodajne, koje svako može da kupi u apotekama. Zbog dostupnosti najčešće dolazi do navikavanja, a, prema statistikama, najprodavaniji su ibuprofen, paracetamol, naproksen natrijum i kombinacija paracetamola, propifenazona, kofeina i kodeina.

Ona se izračunava prema telesnoj težini osobe kojoj je lek namenjen i u većini slučajeva se, nažalost, "ne pogodi". Uz to ne možemo zanemariti ni ulogu bola koji je subjektivan simptom. Bol je za svakoga individualan osećaj i tako se mora lečiti i svaki pacijent - individualno.

U FOKUSU:

POGLEDAJTE SNIMAK HAPŠENJA STOLIĆA: Inspektor koji je pomagao Belivuku SA LISICAMA NA RUKAMA! (VIDEO)

NOVI KORONA PRESEK: Srbija na samo korak do pobede nad koronom!

MINISTAR VULIN O STOLIĆU: Ovo je izdaja - svi mi smo mogli da budemo LIKVIDIRANI!

VESIĆ TRAŽI: Od OVOG DATUMA koncerti i mature! Ostvarene brojke vakcinacije

NAPADNUTO DVOJE SRPSKIH DRŽAVLJANA U SPLITU!

Ti lekovi nisu pametni i ne znaju tačno šta vas boli, već različitim mehanizmima deluju na centar za bol i time sprečavaju neugodan osećaj.  Isto tako, većina tih lekova nema samo analgetsko delovanje, već deluje kao i protiv temperature i upala.Kao i kod svega što se uzima duže vremena, može doći do navikavanja. Nakon nekog vremena tablete slabije deluju na bol, pa su nam potrebne veće doze.

U nekim pak drugim slučajevima receptorima je nedovoljna doza koju uzimamo, pa je nakon nekog vremena potrebno povećavati dozu sve više i više.Duži vremenski period znači više meseci, pa i godine, jer nakon mesec dana neće doći ni do kakve prevelike promene kod generalno zdrave osobe.

Koliko god neke tablete smatrali "bezazlenima", pre uzimanja prve doze obavezno je pročitati uputstvo o leku, gde je u većini slučajeva navedena i preporučena dužina uzimanja.U slučajevima kada taj podatak nije naveden u uputstvu, lek se uzima do poboljšanja simptoma (ako je to glavobolja ili menstrualni bolovi, ne duže od 10-15 dana). Ako simptomi ne prolaze, potrebno je javiti se lekaru jer bolovi mogu biti povezani sa nekim drugim bolestima.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar

Povezane vesti