11°C

Beograd

Photo: freepik

Izvor: Telegraf.rs

SAVETI LEKARA! Unosite dosta tečnosti u organizam, dehidracija može biti opasna

Kad temperatura vazduha na skali pređe 30. stepen celzijusa trebalo bi da pripazimo o količini tečnosti koju uzimamo. Čak i blaga dehidracija može da uzrokuje opasne komplikacije po zdravlje.

- Dehidracija je gubitak od jedan do dva odsto telesne tečnosti i ako se ne nadoknadi dovoljno brzo, može da uzrokuje opasne komplikacije - ističe lekar Melisa Leber.

VAŽNO

VUČIĆ OČITAO LEKCIJU KAMBERIJU: Gde su ubice porodice Šutaković? NEMA PRAVDE ZA SRPSKE ŽRTVE

ĐACI, DA LI STE SPREMNI? U naredna tri dana osmaci polažu malu maturu - SUTRA TEST IZ SRPSKOG JEZIKA

KORONA PRESEK U SRBIJI: Ovo su najnovije brojke!

VUČIĆ PODNOSI IZVEŠTAJ SKUPŠTINI O KiM: Srbija NIKAD NEĆE PRIZNATI nezavisnost lažne države Kosovo (VIDEO, FOTO)

Ipak, nije uvek jednostavno, kaže ona, prepoznati da naše telo traži više tečnosti. Neki od najčešćih znakova dehidracije zapravo su prikriveni i ne povezujemo ih nužno sa manjkom tečnosti u organizmu.

Doktorka Leber, navodi sedam mogućih znakova da telu nedostaje tečnosti:

1. Loš zadah ili suva usta

Iako loš zadah nije, naravno, uvek pokazatelj dehidracije, a dr Leber kaže da se ponekada, kad organizmu nedostaje voda, u ustima se smanjuje proizvodnja pljuvačke koja pomaže u razgradnji i ispiranju hrane.

2.Grčevi u mišićima

Jedan od razloga grčenja mišića pri vežbanju ili tokom hodanja je dehidracija, odnosno pad elektrolita, minerala poput natrijuma i kalijuma koji su nam potrebni jer pomažu održavaju pH vrednost organizma i kontrolišu rad nervnog sitema

- Ako za vreme velikih vrućina odjednom osetite bolove ili stezanje u mišićima, možda vam nedostaje tečnosti - kaže dr Leber.

3. Glavobolja

Glavobolje su najčešći pokazatelj blage dehidracije, a mogu biti podnošljive i blage ili jake i intenzivne.

Dehidracija takođe može pokrenuti i epizodu migrene, a pretpostavlja se da je jedan od razloga to što nedostatak vode smanjuje moždano tkivo, što pak uzrokuje bol.

4. Tamna mokraća

Jedan od načina na koji lekari utvrđuju dehidraciju je ispitivanje koncentracije vode u urinu, a dr Leber kaže da i sami po boji mokraće možemo videti imamo li dovoljno tečnosti u organizmu.
- Ako je boja urina bledožuta, imate dovoljno tečnosti, a a tamnija žuta može značiti dehidriranost - kaže doktorka.

5. Glad

Želja za hranom i pićem dolazi delom iz hipotalamusa, područja mozga koje kontroliše glad, žeđ i telesnu temperaturu, a ako ste brzo posle jela gladni, možda vam zapravo nedostaje tečnosti.

- Nekad, naravno, glad samo znači glad i teško je zaključiti radi li se o potrebi za tečnošću- navodi dr Leber.
Ona savjetuje da se leti preventivno pije više tečnosti nego inače.

6. Umor

Ako nemamo dovoljno tečnosti koja telu pomaže u isporuci hranjivih sastojaka u ćelije, možemo osećati umor koji ne prestaje ni kad smo naspavani.

Hidratacija je važna za većinu telesnih funkcija, pa nedostatak vode deluje skoro na sve funkcije u organizmu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar