15°C

Beograd

Photo: Freepik/katemangostar

Izvor: biramzdravlje.rs

OBRATITE PAŽNJU! Ovo su simptomi sunčanice!

Tokom letnjih dana, osim sa svakodnevnim obavezama, borimo se i sa vrućinom koja nekada ume da bude zaista nesnosna.

VAŽNO

DAČIĆ U "DOBRO JUTRO SRBIJO": Mi imamo rešenje, ali oni to rešenje ne prihvataju!

"KOŠARKA JE TIMSKI NAZADOVALA": Igor Rakočević specijalno za HAPPY BSC o trenutnoj situaciji (INTERVJU/FOTO)

PUTIN: Pozivam NATO da pokaže zdrav razum i izbegnemo RIZIK OD...

DEMOKRATSKI FRONT ODLUČAN: Ili novi premijer, ili novi izbori! Krivokapić NEMA NAŠU PODRŠKU!

OVO NI SAUDIJSKA ARABIJA NE BI URADILA! Evo kakvu zabranu su uveli Japanci za OI!

Kako bismo se rashladili, spas često tražim pored vode.

Ili jednostavno odlazimo na odmor, a najčešći izbor bude more.

Mnogi od nas vole i da se sunčaju, kako bi dobili čuveni bronzani ten.

Međutim, ono na šta često zaboravljamo jeste negativan uticaj sunčevih zraka koji, pored opekotina, može da donese i problem sa sunčanicom.

Dugotrajno izlaganje sunčevim zracima ni najmanje nije poželjno i ovaj izvor vitamina D je preporučljivo koristiti u malim dozama.

Telo, tokom izlaganja suncu, reguliše temperaturu radom kardiovaskularnog sistema i znojenjem. Ono ima postavljenu granicu izdržljivosti od sunčevih zraka, a kada, preteranim izlaganjem, pređe tu granicu, telo prelazi u hipertermiju, kada više nije u stanju da proizvodi znoj koji je potreban za regulisanje unutrašnje toplote.

Nekontrolisano dugo izlaganje suncu dovodi do preteranog telesnog zagrevanja uzrokujući tako opekotine na koži, sunčanicu ili toplotni udar.

Sunčanica je vrlo ozbiljno stanje koje u nekim ozbiljnim slučajevima može da deluje opasno na vitalne funkcije organizma. Zato je bitno na vreme prepoznati simptome koje ćemo navesti u nastavku.

PROČITAJTE JOŠ

KINA SE OGLASILA: SAD su najveći izvor rizika za međunarodnu bezbednost!

STOP ZA TURKE! Nema više austrijskog državljanstva za njih!

Postoji ŠEST tipova ljubavnih veza! Proverite koja je vaša!

Simptomi sunčanice

Najčešči simptom sunčanice je suva koža, uz primetno povišenu telesnu temperaturu. Na koži mogu da se pojave mehurići, ili crvenilo koje izaziva svrab i žarenje. U nekim slučajevima može da se pojavi preterana osetljivost očiju na svetlost, suzenje očiju ili fotofobija. Drugi simptomi su glavobolja, vrtoglavica, nemir, smušenost, vidljivo crvenilo lica, kao i pojačano znojenje, žeđ, mučnina i povraćanje. Ukoliko osoba zanemari ove alarme, može da se dogodi da vrlo brzo oseti i zujanje u ušima, probleme sa vidom i malaksalost, a u teškim slučajevima je omamljena, raširenih zenica, a na kraju se može i onesvestiti. Puls je ubrzan, a disanje plitko i brzo.

Simptome je jako važno uočiti na vreme, a ukoliko je situacija kritična, potrebno je odmah pozvati lekara, ili hitnu pomoć.

Šta uraditi u slučaju sunčanice?

Trajanje sunčanice zavisi od količine izlaganja visokoj temperaturi, odnosno uticaja sunčeve toplote. Ako je blaži oblik sunčanice, simptomi će nestati u roku od nekoliko sati. U suprotnom će biti dosta dugotrajniji. Odmah kod prvih simptoma, prouzrokovanih sunčanicom, potrebno je smestiti se u hladovinu, ili u svežu prostoriju u poluležeći položaj, osloboditi se viška odeće, dopustiti koži da diše i piti veće količine sveže tečnosti kako bi se telo hidriralo i rashladilo iznutra. Takođe, potrebno je sniziti visoku telesnu temperaturu stavljanjem hladnih obloga na potiljak i glavu.

Poseban oprez kod dece i trudnica

Deca i buduće mame najviše su izloženi opasnosti od sunčanice. Za njih je posebno važno da ograniče boravak na suncu na kratke vremenske intervale, odnosno kada sunčevi zraci nisu naročito jaki. Odeća je važan faktor u zaštiti od sunčevih zraka. Zato birajte laganu i svetlu odeću u kombinaciji sa šeširom koji će, osim kao modni detalj, štititi i od sunčevog uticaja.

Sprečite nastanak sunčanice

Nadamo se da vam je jasno da je najbolji način za sprečavanje sunčanice izbegavanje dugotrajnog izlaganja suncu. Tačnije, trebalo bi da izbegavate da mu se izlažete u periodu kada je najjače. U slučaju da nikako ne možete da izbegnete boravak na jakom suncu, obavezno se zaštitite šeširom i sunčanim naočarima, a za dodatno hlađenje, s vremena na vreme, pokvasite šešir. Na ovaj način ćete hladiti glavu, a telo će vam biti zahvalno. Hidratacija je, za vreme izlaganja sunčevim zracima, na prvom mestu. Neophodno je da redovno unosite tečnost, a ukoliko dane provodite na moru, češće ulazite u vodu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar