28°C

Beograd

Photo: arhiva

Izvor: Glossy

One guču, smeškaju se i meškolje se: Da li BEBE SANJAJU?

Većina roditelja zapitala se da li njihova beba sanja u trenutku kada se neobično ponaša dok spava

Dok gledate svoje maleno biće kako spava, sigurno se zapitate da li ono nešto sanja u tom trenutku. Da li njeno pomeranje i komešanje u snu zapravo znači da sanja?

U FOKUSU

EVAKUISANA TRUDNICA IZ ZAPALJENOG SOLITERA!

POŽAR NA NOVOM BEOGRADU: Gori ceo sprat, zgrada evakuisana

VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE PORODICI: Predsednik se oprostio od najstarije srpkinje

KORONA U GRADOVIMA: Četvrtina novozaraženih u Beogradu, još tri grada kritična!

NOVI KORONA PRESEK: 34 osobe preminule, 228 na respiratoru!

Da li bebe sanjaju?

Ni stručnjaci, zapravo, ne mogu biti sigurno da li beba sanja dok spava. 

Što se odraslih tiče, poznata je činjenica da sanjamo tokom REM faze sna. Kod dece, inače, REM faza traje duplo duže nego kod odraslih. Iz tog razloga, neki lekari pretpostavljaju da je moguće da bebin mozak radi i da one sanjaju.

Ipak, postoje neuronaučnici koji sumnjaju da beba može sanjati. Smatraju da je mozak mališana još uvek nedovoljno razvijen da bi stvarao apstraktne misli i slike. Kod njih REM faza ima drugačiju funkciju - da podstiče kognitivni razvoj.

O čemu bebe sanjaju?

Ukoliko uopšte sanjaju, onda je vrlo teško razumeti šta se u snovima zapravo dešava, jer nemaju razvijen jezik, čist koncept ljudi i stvari koje ih okružuju. Definitivno bi snovi izgledali dosta drugačije nego kod nas. Verovatno bi se oni zasnivali na nekom iskustvu iz života, osećaju, poput dojenja ili jednostavnih slika, maminog lica, recimo.

Psiholog Dejvid Folks misli da deca verovatno tek oko devete godine počinju da sanjaju, jer tada razvijaju svest o sebi i bolju vizualizaciju stvari. Kod mlađih bi eventualno mogle biti prisutne statične slike prilikom sna.

PROČITAJTE JOŠ

AMSS UPOZORAVA: Slaba kiša otežava vožnju u većem delu zemlje

RUSIJA IDE KORAK DALJE: Uskoro jestive vakcine protiv kovida

Moskva: Ukrajinski konzul da napusti Rusiju do 22. aprila

Da li bebe imaju noćne more?

Za to su šanse vrlo male, s obzirom na to da bebe još uvek nemaju razvijen osećaj straha.

Ipak, svi smo primetili kako se beba komeša, proizvodi zvuke i menja disanje tokom spavanja. Stručnjaci naglašavaju da nema razloga da se brinete, jer deca razvijaju prirodno te motorne veštine, a takvi pokreti će vremenom nestati.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

 

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar