21°C

Beograd

Photo: Freepik/shurkin_son

Izvor: yumama.com

NE SPUTAVAJTE IH! Važno je da bebe POKAZUJU prstićima!

Iako ne mogu da govore, bebe i te kako imaju svoje načine komuniciranja sa okolinom.

NAJVAŽNIJE: 

VUČIĆ U RODNOM MESTU SVETOG SAVE: Predsednik obišao crkvu i poručio narodu "Borim se koliko mogu" (VIDEO)

SUTRA POČINJE TOPLOTNA APOKALIPSA! Najnovija prognoza meteorologa Đurića: Evo koji dan će biti najvreliji

MINISTAR VULIN O SRPSKOM PODZEMLJU: Znamo gde se kreće Zvicer! Zagorčaćemo život mafiji!

ZORA DOBRIČANIN O UBISTVU MIŠE OGNJANOVIĆA: Svi koji su radili na slučaju su SMENJENI ILI SKLONJENI!

MINISTARSTVO PROSVETE SE OGLASILO: Poznato kada će biti objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita

Jedan od najranijih načina komunikacije jeste igranje prstićima i pokazivanje.

Veoma je važno da vaša beba postepeno razvija svoje motoričke sposobnosti.

Vizuelna komunikacija i pokreti rukama i prstićima doprinose da nam beba kaže šta želi i da sa nama započne komunikaciju.

 

Pokazivanje kažiprstom

Pokazivanje kažiprstom beba želi da vam pokaže gde se nešto nalazi, šta želi da joj dodate, kao i kuda želi da idete. Ona na taj način želi da vam ukaže na nešto, da vam skrene pažnju, a neretko pljeska rukama kada vi primetite šta je time želela da vam kaže.

Istraživanje je pokazalo da bebino pokazivanje prstićima znači da se ona seća prošlih događaja, da je svesna budućih i da se seća nekih predmeta iz prošlosti kojih više nema.

 

Podstaknite interakciju

Kad god beba želi nešto da vam pokaže, oduševljeno dočekajte svaki njen pokret. Na taj način ćete je podstaći na komunikaciju i motivisati je. Pevanje i čitanje bebi podstiče njenu maštu, pa je to dobar način da započnete komunikaciju. Beba će želeti da vam pokaže sliku iz knjige, pokušaće da se igra sa igračkom ili da pokreće ruke u ritmu muzike.

SAZNAJTE I OVO: 

VUČIĆ U SELU BUČE: Predsednik posetio devetočlanu porodicu i obišao radove na džamiji (VIDEO)

MLADI POŠTUJU SVETINJE! Omladinci iz Mitrovice očistili ruiniranu crkvu u Samodreži

POČELA BERBA VIŠANJA! Ponovo problemi sa otkupnom cenom

Razvoj jezika i pokreti

Pokazivanje prstićima predstavlja vizuelni način komunikacije koji beba stvara osećaj zadovoljstva jer je svesna da je vi razumete.

To je takođe odskočna daska ka razvoju jezika – kada vam beba pokaže na neki predmet, recite joj šta je to i kako se zove. Objašnjavajte joj što više, pričajte joj i pevajte jer ćete na taj način pobećati zadovoljstvo kod nje, a istovremeno vežbati komunikaciju sa bebom.

 

Ne brinite ako beba ne pokazuje prstićima

Ipak, neme potrebe za brigu ako vaša beba ne koristi prstiće kako bi vam nešto pokazala. Možda je stvar u tome da vaše dete ima drugačiji način komuniciranja sa okolinom. Svaka beba prema sebi bira svoje načine komuniciranja, a kada počnu da govore, vremenom zanemaruju vizuelnu komunikaciju.

Jedino na šta treba da obratite pažnju jeste ako je beba napunila 18 meseci, a ne koristi ni vizuelnu, ni verbalnu komunikaciju. Tada je potrebno da se obratite pedijatru, a pogotovo ako beba ne komunicira sa vama ni za vreme igre.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar