22°C

Beograd

Photo: pixabayb toys

Izvor: kurir

PRAVILA ZA IZBOR IGRAČAKA! Ovo su principi kojih se treba pridržavati!

Pravila za izbor igračaka za bebu

Iako se čini da je izbor igračaka za bebe i mališane vrlo laka i zabavna aktivnost, ulaskom u radnju mišljenje se menja. Izbor je toliki da se kupac oseća pretrpan, zbunjen i odjednom više nije u stanju da odluči kako izabrati igračku u skladu sa namenom.

Drugim rečima, igračka treba da zadovolji određene parametre kako bi bila prihvatljiva, korisna i zanimljiva detetu kome je namenjena.

VAŽNO: 

PRVI SAZNAJTE NAJNOVIJE INFORMACIJE: Brojni gosti i TOP teme vas očekuju u "DOBRO JUTRO SRBIJO"!

TEMA ORGANIZOVANI KRIMINAL! Vanredni sastanak Vučića, Ane Brnabić i Vulina u Predsedništvu

VULIN O PRESUDI STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Bio je to pokušaj suđenja Srbiji

POŽAR NA NOVOM BEOGRADU: Panika zbog klime

"ORLOVI" JEDVA POBEDILI: Srbija u polufinalu, Filipini tvrd orah (VIDEO)

Plišane igračke da ili ne?

Mališani bi rekli da, mame bi ih uklonile sa lica zemlje.

Kada beba dođe u porodicu familija i prijatelji zatrpaju dom plišanim medama, kucama, jednorozima.

Bebe prvo samo radoznalo posmatraju svo to šarenilo. Kasnije se i vezuju za neku omiljenu plišanu igračku, nose je sa sobom na spavanje putovanja, drže u rukama dok se voze u automobilu.

Ključ je u umerenosti.

Mališanima treba dozvoliti da imaju probrane plišane igračke igračaka poštujući sledeća pravila:

Da su lako perive u veš mašini, izrađene od materijala koji se neće oštetiti održavanjem.

Da ne sadrže delove poput našivenih očiju dugmića i slično koji mogu spasti i dospeti u dečija usta.

Da nisu prevelike kako bi ih dete moglo koristiti i da ne zauzimaju previše prostora.

Optimalna veličina plišane igračke je ona koju dete može bez problema obgrliti ili manja.

Kupanje mališana se ne da ni zamisliti bez igračaka za kupanje

Kupanje mališana je zabavna i prijatna aktivnost. Neretko cela porodica želi da učestvuje u večernjoj žurci u kupatilu.

Već pre prvog rođendana mnoge bebe dobijaju tu privilegiju da se malo brčkaju u porodičnoj kadi ili svojoj sopstvenoj.

Većina dece voli kupanje i čak i kada ne žele da odu na spavanje, pristaće jer snu predstoji kupanje.

Međutim, ima beba i mališana koje kupanje plaši i iritira.

Kako bi kupanje bilo jedan od najprijatnijih delova dnevne rutine potrebno ga je pažljivo pripremiti.

Prostorija treba da je čista, uredna i prijatno topla.

Temperatura vode za kupanje bebe je veoma važna. Naime, voda ne sme biti ni pretopla ni prehladna jer će beba odbiti da ostane u njoj.

Staro pravilo naših baka da se u vodu za kupanje bebe spusti lakat i tako proveri važi i danas. Izraženo brojčano, optimalna temperatura za kupanje bebe je između 35 i 37 stepeni Celzijusa.

Pored odgovarajućih uslova, bebe vole i razne plivajuće igračkice za vodu. Ovo će posebno biti od koristi bebama i mališanima koji ne vole kupanje. Malo će im skrenuti pažnju i privoleti ih na boravak u kadici. Za one mališane koji obožavaju kupanje biće to prilika za sve nove i nove igre.

Igračke za kupanje treba da budu omanje plivajuće životinje od savitljive, netoksične gume.

Poželjno je da budu u više živih boja u obliku morskih životinja kako bi i na ovaj način edukativno delovale na dete.

Igračkice za kadu često ispuštaju i zvuke kada se stisnu-pište.

Valjalo bi potražiti one koje ne uvlače vodu nutra. Na ovaj način će se izbeći da se voda pomešana sa kupkom ustoji unutar igračke i iscuri tokom kupanja sledećeg dana.

Svetleće i zvučne igračke za bebe

Na najranijem uzrastu, predmeti koji svetle i ispuštaju zvuke i melodije privlače deci najviše pažnje.

Pored osnovnih principa bezbednosti, valjalo bi povesti računa da zvuci ne budu iritirajući i preglasni već blagi i melodični.

Svetlosni efekti treba da budu blagi, skladni kako ne bi razdražili i uplašili bebu.

Pet principa kojih se treba pridržavati pri izboru mogo olakšati izbor prave igračke za bebu:

Uzrasna prikladnost

Bezbednost

Stimulacija

Raznolikost

Jednostavnost

Današnje prodavnice igračaka nude izbor hiljade proizvoda i to samo na odeljcima za bebe. Da se dom ne bi pretvorio u prodavnicu igračaka, potrebno je pridržavati se određenih kriterijuma koji će pomoći sužavanju izbora.

Uzrasna prikladnost

Beba će uživati samo u onoj igrački koju može da koristi. Igračka koja odgovara uzrastu bebe, ohrabruje je i izaziva na razvoj jedne ili više novih veština.

Igračka koja ne pruža nikakav izazov postaje dosadna i biva odbačena. Sa druge strane, ukoliko je prekomplikovana za upotrebu, može frustrirati dete koje će opet odustati od upotrebe.

Na primer, sa samo nekoliko meseci beba je u stanju da čvrsto uhvati zvečku. Kada nauči da pomeranjem ručice može proizvesti zvuk zveckanja biće radosna i iznova ponavljati pokret. U uzrastu od 10 meseci, obično zveckanje zvečkom je prevaziđeno, nema izazova i potrebna je igračka koja stimuliše razvijanje novih veština.

Bezbednost

Mada je danas na pakovanjima svih igračaka naznačen uzrast kome su namenjene, ipak svaku igračku bi trebalo pažljivo ispitati pre kupovine, a posebno pre davanja detetu u ruke.Tokom prve godine života beba udara, ispušta, lupa, vuče, baca, grize i žvaće sve što joj dospe pod ruku.

Zato je vrlo važno da igračke za bebe i mlađu decu budu od izdržljivog materijala kako se ne bi razbile. One ne sme sadržati delove sitnije od 5cm koji bi mogli dospeti u dečija usta i dovesti do davljenja. Budući da deca guraju u usta i sisaju svoje igračke potrebno je da iste budu izrađene od netoksičnih materijala, obojene netoksičnim bojama. Neophodno je da budu lako perive kako bi se uvek održavale čistim i relativno bez prisustva mikroba. Takođe, igračke ne smeju biti ni preteške kako ih dete ne bi ispustilo na noge i povredilo se. Igračke ne sme da imaju oštre ivice, šiljate delove koji mogu povrediti mališana.

PROČITAJTE JOŠ:

PALMA O PRESUDAMA STANIŠIĆU I SIMATOVIĆU: Haški tribunal je politički sud, koji nije video NIJEDNU SRPSKU ŽRTVU tokom ratova

BEOGRAD JE IZMENIO 15 IMENA U SVOJOJ ISTORIJI! Ovo je njihova istrojiska pozadina!

MASKOV SVEMIRSKI INTERNET! Uskoro stiže i u najzabačenije delove planete!

Stimulacija

Ukoliko se pravilno koristi, dobra igračka stimuliše bebina čula dodira, vida, sluh, razvija motoriku pokreta. Takođe , igranjem pravim objektima razvijaju se sposobnosti poput koordinacije ruku i očiju, motorika, fina motorika, koncentracija i sl. Raznolikost

Pri kupovini nove igračke treba imati na umu one koje dete već poseduje. Treba izabrati one koje su različite boje, teksture, emituju drugačiji zvuk. Na ovaj način se dete izlaže što većem broju različitih podsticaja koji su neobično važni za pravilan razvoj.

Jednostavnost

Generalno, što je igračka jednostavnija duže će trajati. Međutim, mališani su pravi majstori da se istom igračkom igraju na različite načine u različitim uzrasnim dobima. Na primer, sa 2-3 godine, neke sasvim jednostavne igračke iz bebskog doba će ponovo voleti i koristiti ih rado za svoje simboličke igre koje su omiljene u tom uzrastu. Naravno, dete uvek treba pustiti da se igra igračkom na način koji mu u tom trenutku odgovara. To što odrasli znaju kako se “pravilno” koristi određena igračka ne znači da njihov mališan nije u stanju da smisli novi, ingeniozan način da se njome zabavi.

Ovi principi su ujedno i ono najvažnije čime se treba voditi kada se kupuje igračka za dete. Da li je u trendu, koliko košta, da li je ima drugar iz vrtića - nevažno je!

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar