10°C

Beograd

Photo: Freepik/@lookstudio

Izvor: Objektiv.rs

ZANIMLJIV PODATAK: Zašto se muškarci ZALJUBLJUJU mnogo brže od žena?

Veoma zanimljiv podatak

PROČITAJTE JOŠ

Grom udario u malinjak kod Arilja, izbegnuta tragedija: UMALO DA POGINE ŠEST OSOBA!

DATUM VAKCINACIJE BIĆE USLOV ZA PRELAZAK GRANICE!

KATASTROFA ZAHVATILA ZAPADNU SRBIJU: Užasni problemi u Ivanjici, stravične poplave u Ćićevcu

Iako ponekad imamo utisak da su muškarci hladniji od žena, istina je da se oni brže zaljubljuju.

Možda on to ne želi da vam otkrije, ali samo on zna šta se dešava sa njegovim osećanjima.

Jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Social Psychology 2010. godine bavilo se upravo ovom tematikom. 

Studija je otkrila da muškarci ne samo što se brže zaljubljuju u žene, već i govore čuvene reči “Volim te” pre njih.

U ovoj studiji je učestvovalo 172 studenta, a psiholog Marisa Harison je rekla kako su rezultati istraživanja šokirali i same učesnike.

I muškarci i žene koji su učestvovali u ovom istraživanju su pretpostavljali da će žene prve svom partneru reći da ga vole. Ipak, rezultati su bili potpuno suprotni od njihovih očekivanja.

Psiholog Nil Lamont istakao je da njega rezultati studije uopšte nisu iznenadili.

– Smisao povezivanja je jednako važan i muškarcima i ženama. I dok su i društvene i kulturne norme nalagale da muškarci treba da budu jaki i izdržljivi, stvarnost je da dobro proživljen život muškarca uključuje i duboke i smislene veze s ljubavlju – objašnjava on.

Kad se muškarci zaljube, što se tiče i žena, njihov mozak je preplavljen hemikalijama koje čine da se osećaju dobro. Zaljubljen čovek je pod uticajem hormona koje pokreću feromoni, odnosno hemikalije koje lučimo kako bismo privukli partnere.

Istraživači navode još jedan razlog zbog kojeg se muškarci brže zaljubljuju u žene: to je evolucija. Razlog zbog kojeg se žene sporije zaljubljuju u muškarce se odnosi i na to da one nesvesno odgađaju stvaranje osećanja. Žene mogu mnogo više da izgube u reproduktivnom smislu ako dugo vremena ostanu sa pogrešnim muškarcem.

Međutim, iako se muškarci brže zaljubljuju, treba da imate na umu jednu stvar: oni su sposobniji da brže zaborave na partnera nakon raskida.

Istraživači kažu da je jedan od faktora koji dovodi do toga da veza preraste u ozbiljan i trajni odnos intimnost.

– Kada doživite orgazam, vaše telo preplavljuju hormoni oksitocin i vazopresin. To su telesni i moždani sistemi za vezivanje – objašnjava antropolog za romantiku i veze doktor Helen Fišer.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar