10°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv.rs

NAĐITE MERU: Evo kakve sve probleme može da napravi PREVIŠE VODE

Voda može biti lek, ali i otrov

PROČITAJTE JOŠ

VULIN: "Kurti opstruiše pregovore Beograda i Prištine"

NESTAO LAŽNI HIRURG! Nadrilekar prodao kuću sa majkom i pobegao!

KRIMINOLOG PORUČUJE! Evo kako se treba odbraniti od napadača! Sve o slučaju koji je zapanjio Srbiju! (VIDEO)

"BIĆE JOŠ DOBROG ROKA U VREMENIMA KOJA DOLAZE": Yu grupa i Dragi Jelić za HAPPY BSC povodom "zlatne svadbe" (INTERVJU/FOTO)

Redovna hidratacija je jako važna.

Ali je podjednako važno i ne preterati sa unosom tečnosti.

Koliko god da našem organizmu donosi dobro, voda može da napravi i velike probleme. 

Nedostatak vode u organizmu se dovodi u direktnu vezu sa nastankom mnogih bolesti, pre svega, dijabetesa, dok višak tečnosti može da poveća količinu cirkulišuće krvi, pogorša stanje pred menstruaciju i brojne psihijatrijske poremećaje.

Veliki gubitak

Stručnjaci kažu da su najčešća stanja koja su u direktnoj vezi sa metabolizmom vode i dehidratacija, insipidni dijabetes, poremećaj u radu nadbubrežne žlezde. Stoga ne čudi da je najčešće prva terapijska mera u saniranju ovih oboljenja nadoknada ili smanjenje vode.

Kada je reč o šećernoj bolesti, koja je najmasovnija, ključno je da se u periodu od njenog dijagnostifikovanja, do stabilizacije, pije što više vode. Voda je u ovom periodu važnija od dijabetične dijete i redovne fizičke aktivnosti, jer njena redovna upotreba snižava vrednosti šećera, nadoknađuje veliki gubitak tečnosti putem urina, sprečava prekomeran gubitak u telesnoj težini, sprečava elektrolitni poremećaj, izrazito visok rast šećera, rastvara ketone u cirkulaciji i što je podjednako bitno usporava nastanak hroničnih komplikacija.

Primarna mera

O značaju vode govori i to da je u najtežoj komplikaciji šećerne bolesti tip 1, ketoacidozi, osnovna i prva terapijska mera forsirana rehidratacija. Pacijentima se u ketoacidozi savetuje da popiju čak 10 litara tečnosti u 24 sata. Slična je primarna mera lečenja zbog stabilizacije pacijenta i u insipidnom dijabetesu, Adisonovoj bolesti, sindromu manjka mineralokortikoida…

Međutim, previše vode u izvesnim bolestima i stanjima može da izazove probleme.

Previše vode “zarobi” tečnost

Najbolji primer je nesvesna, stresom uzrokovana prekomerna upotreba tečnosti koja dovodi do lakog oblika povećanja zapremine cirkulišuće krvi. Hipofiza “zadržava” vodu, ali i mnoge psihijatrijske bolesti. Slično je i u predmenstrualnom sindromu kada se javlja fenomen “zarobljavanja” tečnosti. Ovakav poremećaj u ozbiljnijim razmerama može da se sretne u nekim psihijatrijskim poremećajima, kao i u poremećaju rada hipofize, stanja pojačanog lučenja hormona aldosterona i drugo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar