-1°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Alo.rs

Svaka obolela osoba u teškom stanju je nevakcinisana trudnica!

U poslednja dva dana od posledica infekcije korona virusom umrle su dve porodilje. Obe su bile nevakcinisane. Time se broj trudnica i porodilja umrlih od početka godine povećao na 10.

Statistika iz crvenih zona upozorava da je u ovom talasu svaka obolela osoba u teškom stanju – nevakcinisana trudnica.

Ginekolozi apeluju da se žene koje su u drugom stanju i one koje planiraju trudnoću obavezno vakcinišu.

"Očigledno da je virus sada prepoznao trudnice kao, da tako kažem, laku metu za svoje delovanje i imperativ je vakcina i poštovanje svih mera od distance preko maske. Savet - svi koji su u kontaktu sa trudnicom iz najbližeg okruženja bi trebalo da budu vakcinisani", kaže dr Miodrag Savović, ginekolog Doma zdravlja Niš.

PROČITAJTE JOŠ: KORONA U ZLATIBORSKOM OKRUGU: U bolnicama 419 obolelih

Ove savete sve veći broj niških trudnica shvata vrlo ozbiljno.

Lena Savev ističe da dok nije ostala u drugom stanju nije ni razmišljala o vakcini.

"Tu se više ne radi o meni, sad se radi i o bebi, tako da sam definitivno odlučila da primim 'Fajzera'", poručuje Lena.

Savet je i imunizacija pre trudnoće, ali ukoliko to nije učinjeno, u dogovoru sa ginekologom određuju se termin i vrsta vakcine.

Doktor Dušan Simić, ginekolog Doma zdravlja Niš, naglašava da ono što je dozvoljeno u trudnoći, faktički jedino ispitano jeste "Fajzer" vakcina, potpuno je bezbedna.

PROČITAJTE JOŠ: EKSLUZIVNO! MILOŠ GARIĆ ZA "DOBRO JUTRO SRBIJO": Juče je bilo žrtava! Preminula je žena iz Zvečana od šok bombi!

Savet je da se sa imunizacijom počne posle 12. nedelje, kada se završi organogeneza ploda.

Izuzetak su žene koje su pre trudnoće primile kinesku vakcinu, pa moraju sačekati da prođe šest meseci od te doze kako bi se vakcinisale "Fajzerom". Jelena je prvu dozu primila u prvom tromesečju ne znajući da je trudna.

"Nikakvih problema. I preporučila bih svakom, da uživaju u trudnoći", ističe Jelena Stojičić.

Od početka pandemije u Nišu su preminule tri trudnice i jedna porodilja.

Profesor Predrag Sazdanović, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da će prvi ginekolog akušer koji bude dobio prijavu jer nije preporučio vakcinaciju i izazvao bolest sa smrtnim ishodom, opametiti sve ostale lekare da to učine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Trenutno je u crvenoj zoni hospitalizovano šest porodilja i sedam trudnica. Među zaraženima, samo jedna porodilja je vakcinisana.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad