0°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: magazin.novosti

Evo zašto se ujutru morate tuširati - LEDENOM VODOM

Tuširanje je navika velikog broja ljudi, ali samo neki se tuširaju ledenom vodom.

Jutarnje tuširanje ledenom vodom je najbolja moguća stvar koju možete svakog dana uraditi za svoj zdravlje. Holandska studija pokazala je da osobe koje se tuširaju hladnom vodom u manjoj meri izostaju sa posla zbog bolesti u poređenju sa osobama koje se tuširaju topolom vodom. Studija je obuhvatila više od 3.000 ljudi, a razlog zašto hladna voda smanjuje rizik od bolesti još uvek nije sasvim poznat.

PROČITAJTE JOŠ:

Neki istraživači sugerišu da bi hladna voda mogla ojačati naš imunološki sistem. Studija iz Češke otkrila je da je kod mladića koji se bave sportom i tri puta nedeljno u razdoblju od šest nedelja uranjaju u hladnu vodu došlo do jačanja imunološkog sistema.

Hladna voda takođe aktivira simpatički nervni sustav, deo sistema koji upravlja i utiče na naš odgovor "borba ili beg". Reč je o automatskoj fiziološkoj reakciji na događaj koji se percipira kao opasan, stresan ili zastrašujući.

Kad se simpatički deo nervnog sistema aktivira hladnom vodom, to povećava nivo hormona noradrenalina. Taj hormon uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog pritiska kod osoba koje uranjaju u hladnu vodu, a povezano je s poboljšanjem zdravlja.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Hladna voda takođe poboljšava i cirkulaciju, a neke studije sugeriraju da bi hladna voda mogla pomoći i u gubitku kilograma. Dalje, hladna voda može imati i brojne psihičke prednosti. Tako, kada hladna voda dođe u kontakt s licem ili vratom, to može poboljšati moždane funkcije.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad