1°C

Beograd

Photo: Pixabay.com

Izvor: Informer

ČETRVTINA PREMINULIH OD KORONE SU DIJABETIČARI!

Da je korona mnogo opasnija po dijabetičare, nego po zdrave građane, istakla je i direktorka Kliničkog centra Vojvodine Edita Sokić.

- Za 18 meseci trajanja epidemije virusnom infekcijom jasno se iskristalisalo da bolesnici sa dijabetesom tip 1 i 2 imaju veći rizik za oboljevanje od kovid-19 virusne infekcije. Kod njih se razvija brži scenario pogoršanja plućne funkcije i brže se postiže indikacija za mehaničkom ventilacijom pluća i lošim letalnim (smrtnim) ishodom kao rezultatom oštećenja plućne funkcije - objasnila je dr Stokić.

Kaže da su razlozi za ovakve rezultate kompleksni, ali da je pre svega imuni sistem pacijenata sa dijabetesom istovremeno prokoagulantno stanje i proinflamatorno stanje, sa istovremeno pridruženim bolestima srca, oštećenja bubrega, gojaznosti u tipu 2 dijabetesa.

- Sve su to faktori rizika koji su objašnjenje za češće oboljevanje od kovid-19 Na osnovu sprovedenih studija možemo reći da je 30 do 40 odsto hospitalizacija u jedinicama intenzivne terapije vezano za dijagnozu šećerne bolesti i čak 25 odsto hospitalizovanih pacijenata sa tipom 2 dijabetesa završi sa letalnim ishodom - naglasila je direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

Od sada naše vesti možete čitati i na zvaničnom Twitter nalogu HappyBSC portala.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad