2°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

DA LI JE ZDRAVO DA BEBA SPAVA SA VAMA? Stručnjaci su dali ODGOVOR

Golden Rose ad

Morate je naviknuti na krevetac, koliko god ona protestvovala

PROČITAJTE JOŠOGLASILA SE NEVENINA SESTRA: Modelsica uznemirena zbog komentara o sestri! (FOTO)

Mnogi roditelji praktikuju da, dok je beba još uvek mala, spavaju tokom noći sa njom.

To uglavnom rade zbog toga kako bi bili što bliže bebi u slučaju da se probudi i kako bi odmah mogli da reaguju.

PROČITAJTE JOŠO PRVOM SUSRETU SA TOMOM I KAFANI "TOMINA PRIČA" Miodrag Rakić u "Dobro jutro Srbijo" na TV HAPPY: Sa njim nisi mogao kratko da se družiš!

Međutim, Američka akdemija pedijatara ističe da beba nikada ne treba da spava sa roditeljima u krevetu zbog povećanog rizika od gušenja, sindroma iznenadne smrti deteta i drugih opasnih situacija po bebu.

Nekada jastuk, prekrivač ili bilo šta drugo u blizini mogu dovesti do gušenja i opasnosti po bebu, zbog čega bi trebalo da izbegavate da spavate zajedno sa njom.

Ipak, bez obzira na upozorenja, postoji veliki broj roditelja koji i dalje spavaju sa bebom u istom krevetu. Kako biste prestali to da radite i navikli svoje dete da spava samo u krevecu, postoji nekoliko načina na koje to možete da uradite.

Kada je vreme da prestanete da spavate sa bebom?

Američka akademija pedijatara je protiv zajedničkog spavanja uvek, a naročito sa bebama mlađim od četiri meseca. Oni predlažu da beba spava u istoj prostoriji sa roditeljima, ali u krevecu, barem prvih šest meseci, a najbolje bi bilo tokom cele prve godine.

Prelazak iz roditeljskog kreveta u krevetac može biti nezgodan u bilo kom uzrastu. Imajte na umu da se neke najveće životne promene dešavaju u periodu između devetog i dvanaestog meseca, a one pomažu bebi da postane samostalnija, kao i da stvara bolju komunikaciju sa svojim roditeljima.

Saveti za lakše privikavanje na krevetac

1. Odaberite sopstveni pristup

Postoji mnogo dobrih načina, a vi morate da pronađete onaj koji odgovara bebinom temperamentu. Neke bebe se lakše naviknu kada roditelj sedi pored, sigurnije su. Drugima je lakše kada ih ostave same. O ovome možete razgovarate sa pedijatrom ako ni sami niste sigurni koji pristup je najbolji za vašu bebu.

2. Budite istrajni

Kada odaberete način koji vam odgovara, držite se toga. U najvećem broju slučajeva, navikavanje na krevetac traje do tri nedelje. Vrlo je verovatno da će beba na početku protestvovati, što je sasvim normalno. Budite uporni.

3. Potražite podršku partnera

I vi i vaš partner morate biti na istoj strani, naročito kad se beba budi noću. Bitno je da pružate podršku jedno drugom. Setite se da je ovo samo jedan od koraka u ohrabrivanju vašeg deteta da bude samostalnije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad