17°C

Beograd

Photo: Shutterstock

Izvor: Objektiv

RODITELJI IH ČINE NESVESNO: Pet velikih grešaka u vaspitanju, zbog kojih vaša deca mogu da izrastu u NESPOSOBNE ljude!

Golden Rose ad

Većinu grešaka roditelji, uglavnom, čine nesvesno

PROČITAJTE JOŠ:  Đole Đogani priznao da je vodio Vesnu na psihoterapiju

Svako od nas se trudi da svojoj deci pruži lepo i bezbrižno detinjstvo u skladu sa mogućnostima i svako se trudi da bude najbolji mogući roditelj.

Često, međutim, iz dobre namere ili, pak, nepažnje pravimo greške koje mogu imati veoma negativan uticaj na dete.

1. Ne dozvoljavamo detetu da izrazi svoje emocije

Deca moraju da znaju da je zdravo izražavati i pričati o svojim emocijama. Kada roditelji svojoj deci kažu stvari poput “ne budi toliko tužan zbog toga” ili “nije to ništa strašno”, oni šalju poruku da osećanja nisu bitna i da ih je bolje potisnuti. 

Pitajte svoje dete svakodnevno kako se oseća i šta ga muči. Na ovaj način ih učite kako da sami upravljaju emocijama i da se nose sa njima.

PROČITAJTE JOŠ:  Poznata pevačica objavila novi singl i NOVOG DEČKA!

2. Ne dozvoljavamo im da dožive poraz

Roditeljima je teško da gledaju rođeno dete kako se muči, ali ono mora da oseti razočaranje na svojoj koži kako bi kasnije umelo da se izbori sa problemima.

Neuspeh je veliki deo uspeha, napretka i razvoja. Ukoliko se deci nikada ne pruži prilika da nauče lekcije koje proizilaze iz neuspeha, nikada neće razviti upornost koja im je potrebna da se ponovo podignu nakon pada.

3. Kupujemo im baš sve što požele

Jasno je da želite da vaše dete ima najbolje stvari, igračke i garderobu ali psiholozi savetuju da im ne kupujete baš sve što požele.

Na ovaj način stvarate razmaženo dete koje nikad ne nauči da se bori za sebe. Deca kojoj se udovoljava baš u svemu misle da je dovoljno da nešto požele i to će se stvoriti.

4. Namećemo im sopstveni ukus

Često pokušavamo da deci nametnemo sopstveni ukus za muziku, knjige i odevanje. To radimo sa dobrom namerom, ali tako smanjujemo individualnost svoje dece.

U mnogim slučajevima, to dovodi do protesta i dete radi potpuno suprotno. Šta da radite? Gledajte filmove i slušajte muziku koju volite sami. Razgovarajte o svojim idolima sa decom.

5. Očekujemo da naše dete bude savršeno u svemu

Prirodno je da želite da vaše dete teži velikim ciljevima i da u svemu bude najbolje, ali stvari ne funkcionišu tako.

Postavljanje previsokih očekivanja može dovesti do problema sa samopoštovanjem i samopouzdanjem kasnije u životu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad