2°C

Beograd

Photo: Pixabay/jarmoluk

Izvor: Objektiv

VREME JE ZA VRTIĆ: Šta roditelji treba da urade da bi ADAPTACIJA deteta prošla što lakše?

I vi morate biti jaki i ne posustajati na detetov plač pri ostavljanju u vrtić

PROČITAJTE JOŠ:  "NA OSNOVU KRATKOG ISKUSTVA...": Bojana Ordinačev pre 4 dana je postala mama, a sada se oglasila i postavila neobično pitanje! (FOTO)

Svakom detetu je potrebna adaptacija pre polaska u vrtić. Ipak dete odjednom menja svoju sredinu, upoznaje nove ljude i po prvi put se odvaja od roditelja.

Polazak deteta u vrtić kod roditelja stvara strahove, sumnje i bojazan da se fokusiraju na kvalitetnu pripremu.

Roditelji su svakako srećni jer je njihov mališan stasao za polakaz u vrtić, ali neretko se dešava da nespremni dočekaju ovaj trenutak.

Imajte u vidu da je polazak u vrtić veliki korak za vaše dete, bilo da kreće u jaslice ili predškolsko, a vaša glavna uloga je da mu pomognete da prihvati i da se navikne na promene koje ga tamo očekuju. 

Promenite rutinu pre polaska u vrtić

PROČITAJTE JOŠ:  UŽAS! Ubijen mladi pevač hicem u glavu!

Najmanje nedelju dana pre polaska u vrtić možete početi s promenom rutine. Najpre tako što ćete navikavati dete da ide u krevet i da ustaje u isto vreme. Reč je o prividnoj rutini, ali će svakako pomoći detetu da se lakše prilagodi na sve novine koje ga očekuju. Normalno je da dete ima najviše poverenja u roditelje tako da će mnogo lakše prihvatiti promene ako se dešavaju u porodičnom okruženju.

Na taj način će se mnogo lakše adaptirati na novu sredinu i nove okolnosti. Istovremeno uvodeći promene razgovarajte neprestano sa detetom. Pitajte ga da li se raduje polasku u vrtić, da li želi da upozna nove drugare i neprestano mu ponavljajte da ćete svakog dana doći po njega čim završite s poslom.

Ovo je veoma bitno, jer deca u tom uzrastu imaju strah od ostavljanja, tako da pre nego što krene u vrtić, mora biti apsolutno sigurno u vas.

Posetite vrtić zajedno sa detetom

Ukoliko je moguće zajedno sa detetom posetite vrtić nekoliko dana pre nego što dete treba da pođe. Zajedno sa vaspitačicama pokažite detetu prostorije u kojima će boraviti, igračke kojima će se igrati i uopšte okruženje u kom će boraviti.

Takođe je važno, ako je moguće, da se dete tada upozna sa vaspitačicom. Pažljivo odaberite vreme za posetu vrtiću. Važno je da dete bude naspavano i sito kako ne bi bilo nervozno i plačljivo.

Stavite akcenat na razvoj socijalnih veština

Obavezno poradite na socijalnim veštinama svog deteta. Dete će u vrtiću biti u interakciji sa drugom decom, tako da će se mnogo lakše adaptirati ukoliko ostvari uspešnu komunikaciju sa njima. Pri upisu u vrtić se ne zahtevaju nikakva prethodna znanja, ni veštine, ali svakako bi bilo dobro da zajedno poradite na njima kroz svakodnevne aktivnosti. Na taj način će se dete osećati lepše i sigurnije.

Kroz igru možete učiti boje ili prebrojavati predmete koje pakujete. I što je veoma važno, pričajte sa detetom što više i što češće jer je to najbolji način da se oslobidi i ostvari uspešnu komunikaciju sa drugima.

Tokom perioda adaptacije vi morate biti jaki

Ovo je izuzetno važan korak koji morate preduzeti kako biste pripremili dete da opušteno ostaje u vrtiću. Vrlo verovatno da će vam se u početku dešavati da dete u vrtiću ostaje uplakano.

Znamo da je to jedan od najtežih momenata, ali morate pronaći snagu kako biste prebrodili taj period, a pritom ostali jaki i pozitivni. Budite odlučni ali nežni, jer ćete samo tako detetu pružiti apsolutnu podršku da ostane u vrtiću. Ponovite mu da će biti okruženo drugarima, da će se vaspitačice lepo brinuti o njemu i obavezno mu recite u koje vreme ćete doći po njega.

Nekada to može biti posle ručka, nekada posle spavanja. I to, bez izuzetka, poštujte. Kao što ne smete dozvoliti sebi sažaljenje, tako ne smete dozvoliti ni bes usmeren prema detetu, jer ćete tako dodatno povrediti njegova osećanja i dodatno pogoršati situaciju.

U svakom trentuku imajte na umu da će vaše dete biti zbrinuto na najbolji mogući način, a što je najvažnije, ubrzo nakon vašeg odlaska, umesto suza pijaviće se osmeh.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar
Golden Rose ad